NAŠI PROTIVNICI NA SP: Tvrd orah Kostarika, Kejlor Navas brani u životnoj formi u Realu (VIDEO)
Foto: REUTERS/Eric Gaillard

NAŠI PROTIVNICI NA SP: Tvrd orah Kostarika, Kejlor Navas brani u životnoj formi u Realu (VIDEO)

Fudbal -

Prvi i, samo na papiru najslabiji protivnik Srbije je senzacionalni učesnik četvrfinala na prethodnom Mundijalu, Kostarika.

Predvode je golman Kejlor Navas, jedinica Real Madrida, i ofanzivni vezista Brajan Ruiz iz Sportinga. Selektor Krstajić smatra taj meč najvažnijim za nas.

Protivnik „orlova“ u prvom kolu šampionata u Rusiji deluje kao idealan za početak turnira. Međutim, reč je o „čudu iz Brazila“, selekciji koja je na startu prethodnog SP-a dobila Urugvaj sa 3:1, zatim veliku Italiju sa 1:0 i remizirala sa Englezima bez golova, što je Kostariki donelo prvo mesto, iako su ih u grupi D smatrali autsajderima.

Okršaj sa Grcima u osmini finala dobili su boljim izvođenjem jedanaesteraca – 5:3.

Čak ni Holandija, predvođena Van Persijem, Robenom, Snajderom i Kujtom, nije uspela da savlada Navasa u narednoj fazi, sve do penal serije. I tu je bilo tesnih 4:3.

Dakle reč je o tvrdom orahu za sve.

„Sigurno je da nemamo lake rivale. Kostarika je 25. na FIFA listi, Švajcarska šesta, Brazil drugi, a mi smo 35, što ukazuje protiv koga se borimo. Sa druge strane, nećemo se unapred predati i reći da smo bez šansi. Gledajući listu, Kostarika je naš najslabiji protivnik, upravo protiv njih igramo na startu i mislim da je taj meč najvažniji“, rekao je nedavno selektor „orlova“ Krstajić za brazilski „Globo esporte“.

Kada su to „tikosi“, kako zovu selekciju ove male centralnoameričke zemlje, počeli da igraju „ozbiljan fudbal“?

Rezultati govore da je to bilo onda kada ih je preuzeo naš čuveni stručnjak Velibor Bora Milutinović pred Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine – njihovom debiju na Mundijalima.

Već na startu Kostarika je u Đenovi savladala Škotsku 1:0 i tako postala prva reprezentacija iz Centralne Amerike koja je zabeležila pobedu na Svetskim prvenstvima!

Nakon poraza 1:0 od Brazila u drugom kolu selekcija koju je predvodio Milutinović savladala je i Švedsku sa 2:1 i plasirala se u osminu finala u kojem je porazom 4:1 od Čehoslovačke okončala svoj debitantski nastup.

Kostarika je propustila dva naredna šampionata sveta u SAD i Francuskoj, a onda se pod vođstvom Aleksandrea Gimaraeša 2002. godine vratila na veliku scenu, na kojoj je ostala sve do danas, izuzimajući prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010, i postala jedan od lidera u zoni CONCACAF.

Veliki broj fudbalera koji igra u Evropi, predvođen prvom zvezdom tima Kejlorom Navasom (76 nastupa za reprezentaciju), plasman u Rusiju obezbedio je kolo pre kraja kvalifikacija, remijem protiv Hondurasa (1:1), što im je donelo drugo mesto iza Meksika.

Navas možda jeste najpoznatiji, ali je „motor“ ekipe Brajan Ruiz (107 nastupa za državni tim), ofanzivni vezista koji je svoju evropsku karijeru započeo u belgijskom Gentu, a preko Tventea stigao do Fulama i kasnije PSV-a. Od 2015. je u Sportingu iz Lisabona.

„A“ selekcije Srbije i Kostarike se nikada nisu sastajale – jedan jedini meč su odigrali olimpijski timovi na Igrama 1980. u Moskvi. Tadašnja SFRJ je slavila sa 3:0, golovima Zlatka Vujovića (dva) i Bore Primorca.

U poslednjem prijateljskom meču protiv Tunisa, u Nici 27. marta, Kostarika je nadigrana i poražena sa 1:0.

Ne zaboravite da vas “Huawei” vodi na meč protiv našeg najjačeg protivnika – Brazila, i zato budite među 20 odabranih koji će se naći na utakmici Srbija-Brazil!

Kurir sport

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track