Učili na tuđim greškama... Austrijanci su videli šta se desilo Italijanima i reagovali su na vreme. To ih je spaslo od još veće zaraze, tvrdi fudbaler Rapida

Broj obolelih u Austriji od koronavirusa raste svakog dana. Fudbaler Rapida iz Beča Filip Stojković otkriva da situacija u toj zemlji nije alarmantna jer su Austrijanci, poučeni iskustvom iz Italije, preduzeli sve potrebne mere da zaštite stanovništvo od zaraze.

- Oko 15.000 ljudi je obolelo od koronavirusa u Austriji. Uvedene su rigorozne mere, rade samo marketi i apoteke od devet ujutro do pet po podne. Austrijanci su disciplinovani, pridržavaju se onoga što im se kaže i poštuju nova pravila - počeo je razgovor za Kurir Filip Stojković:

- S obzirom na to da je Beč najveći grad u Austriji, nije toliko veliki broj zaraženih. Najveći problem su ovde firme i poslodavci, koji dele otkaze ljudima jer ne mogu da posluju kao ranije.

2901--epa-srdjan-suki.jpg
EPA Srdjan Suki 
foto: EPA Srdjan Suki

Popularni Žule otkriva da nema treninga u klubu, te da se radi individualno po dobijenom programu.

- Teški su ovo dani za svakog profesionalnog fudbalera. Malo duže spavam, gledam TV i serije, igram igrice... Sreća je što smo dobili program treninga koji mora da se odradi profesionalno. Imam i fenomenalan park i stazu u blizini, gde trčim svaki dan. Koristim klupsku teretanu i saunu kad god mogu. Uželeo sam se fudbala. Baš! Ali ne znam da li ćemo uopšte privesti sezonu kraju. Kažu nam iz kluba da će se prvenstvo nastaviti 5. maja, ali nisam siguran.

Austrija se graniči s Italijom, gde je koronavirus napravio potpuni haos. To Austrijanci nisu dozvolili u svojoj državi.

- Pratim šta se dešava u Italiji. I oni sami kažu da nisu shvatili na vreme ozbiljnost situacije i da sada ispaštaju zbog toga. Čim je krenula frka u Italiji, Austrijanci su odmah zatvorili granicu s njima i obustavili sve letove. Ništa nisu čekali. Mislim da ih je to i spaslo - jasan je Stojković.

Poslednji let

Trudna supruga u Beogradu

Filip Stojković je u stanu u Beču sa cimerom, Hrvatom Mateom Baraćom:

- Supruga i majka su bili sa mnom do pre početka svega ovoga. Odvezao sam ih za Srbiju, a ja sam se bukvalno poslednjim letom vratio za Beč. Sigurnije je da su u Srbiji nego u Austriji. Supruga je trudna i biće blizu svojim lekarima. Meni društvo pravi Mateo Barać, kad smo zajedno, lakše je obojici.

Kurir / Aleksandar Radonić

Foto: Instagram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: