Dok se ovdašnji fudbalski navijači prepucavaju na relaciji Crvena zvezda - Partizan, Evropom od početka veka do danas apsolutno gazduje zagrebački Dinamo.

Možemo da se osećamo povređenim, da nas boli, da nam ne prija, ali brojke su jasne - od kluba sa Maksimira nema boljih na ovim prostorima.

foto: Starsport©

Sinoćnja spektakularna i senzaiconalna pobeda u duelu sa moćnim Murinjovim Totenhemom, samo je jedna recka u nizu Dinamovih uspeha. Zagrebački "modri" su samo u poslednjih deset godina čak devet puta bili učesnici jednog od dva najjača klupska takmičenja. Grupnu fazu Lige šampiona igrali su pet, a Lige Evrope četiri puta.

foto: Starsportphoto

Samo to je dovoljno da postane jasno gde su u odnosu na naše klubove, a brojke iz 21. veka su još crnje po nas. U grupnim fazama Dinamo je prvi sa 23 pobede, 12 remija i 51 poraz (86 utakmica), dok drugoplasirani Partizan na 66 utakmica ima 10 pobeda, 18 nerešenih i 38 poraza. Treća je Crvena zvezda sa osam trijumfa, 11 podela bodova i 17 poraza na 36 utakmica, a slede je slučajni prolaznici kroz LŠ ili LE Maribor (tri pobede, 10 nerešenih, 19 poraza), Rijeka (četiri pobede, šest nerešenih, osam poraza, Hajduk (jedna pobeda i pet poraza), te Vardar, koji ima jedan remi i pet izgublenih utakmica.

Kurir sport / Gojko Filipović