Finale Kupa Srbije obeležili su brojni skandali.

Crvena zvezda je posle boljeg izvođenja penala savladala Partizan i posle 14 godina stigla do duple krune.

Nažalost, ni ovaj večiti derbi neće ostati upamćen po dobrom fudbalu, majstorskim potezima igrača, već po sramnom ponašanju pojedinih aktera utakmice.

Ako neko do sada nije shvatio, sinoć je mogao da se uveri - institucija večitog derbija je uništena, više ne postoji!

Niski udarci, prostačke prozvke, primitivni gestovi aktera, ponižavanje protivnka nažalost su stvari koje redovno gledamo na susretima večitih beogradskih rivala, a sinoć smo imali da vidimo kompilaciju gadosti na terenu.

Sukobi su krenuli tokom penal serije, kada je golman Partizana Vladimir Stojković naseo na verbalnu provokaciju Nikole Krstovića.

zvezdapartizanfinale-49.jpg
Starsport 
foto: Starsport

Stojković je naslonio loptu na lice fudbalera Zvezde, koji je pao kao da ga je udario meteor. Naravno, odmah je nastala gužva i mnogi su bili raspoloženi za fizički obračun.

Kada smo mislili da je ta scena u negativnom smislu obeležila derbi, akteri su nas demantovali - usledile su nove "svinjarije".

Nakon druge odbrane penala golmana Borjana, usledilo je veliko slavlje fudbalera Zvezde. Svi igrači su potrčali ka čuvaru mreže crveno-belih kako bi proslavili osvajanje duple krune, svi sem Gobeljića koji je imao "pametnija" posla - da provocira golmana protivničkog tima.

Kurir televizija VELIKA GUŽVA SE STVORILA TOKOM IZVOĐENJA PENALA NA DERBIJU

Fudbaler Zvezde je stao ispred Stojkovića, skinuo šorts i nepristojno gestikulirao.

Nažalost, to nije bilo sve...

Senku na veliki trijumf Zvezde svojim primitivnim ponašanjem bacio je i Gejlor Kanga.

I on je osvajanje trofeja proslavio provocirajući protivnika na terenu. Dok su se njegovi saigrači radovali, Gabonac se okrenuo prema igračima Partizana i uhvatio za međunožje.

zvezdapartizankupfinale18832.jpg
@starsport 
foto: @starsport

Sramno ponašanje pojedinih aktera derbija na kraju je upotpunio i igrač Partizana Sejduba Suma.

Gvinejac je jednim skandaloznim potezom zgrozio sportsku javnost u Srbiji. Odmah pošto mu je uručena srebrna medalja, Suma ju je demonstrativno bacio na travu i tako pokazao veliko nepoštovanje prema takmičenju, protivniku... ali i državi u kojoj igra.

Svima je jasno da večiti derbi nije ono što je nekada bio. Ranije su za večite rivale igrala gospoda koja su znala za red i manire, koja su poštovala sport kojim se bave, igru, navijače... a posebno protivnika na terenu.

E, a nekada su za "večite" igrali: Džaja, Moca, Pižon, Paćko, Piksi, Mijat...

STANKOVIĆ OČITAO LEKCIJU

Proslavljeni fudbaler, a sada trener Crvene zvezde, Dejan Stanković, zna kako treba da se ponaša pravi sportista.

Treneru crveno-belih se nije dopalo ponašanje pojedinih fudbalera, pa je održao govor svojim izabranicima ispod severne tribine.

"Momci, momci, molim vas, budite gospoda kad se radujete. Zaveži usta, primi medalju, pusti muziku unutra. Tišina. Okej? Ljudi smo", rekao je Stanković svojim fudbalerima.

Kao svetao primer treba istaći i kapitena Zvezde Milana Borijana, koji se sportski pozdravio sa svim igračima Partizana nakon uručenja medalja i čestitao im na dobroj igri.

Kurir sport/Jovana Marković