REVOLUCIJA U FUDBALU: UEFA potvrdila VELIKE PROMENE u evropskim takmičenjima!
Foto: Profimedia

novi format

REVOLUCIJA U FUDBALU: UEFA potvrdila VELIKE PROMENE u evropskim takmičenjima!

Fudbal -

Evropska kuća fudbala UEFA je zvanično objavila da će od sezone 2024/2025 doći do velikih promena u formatu najvećih evropskih takmičenja.

Ono što je najbitnije je da više neće biti ulazaka u takmičenja na osnovu nacionalnih koeficijenata, a takođe biće i više učesnika, recimo u Ligi šampiona ćemo imati 36 umesto dosadašnja 32 kluba.

UEFA je u ponedeljak počela ove pregovore u Madridu, a nastavila ih u utorak i potom zvanično objavila da će doći do drugačijeg izgleda, pre svega, njenog najvećeg takmičenja.

Mesto više u Ligi šampiona dobiće peta zemlja na UEFA rang listi, što je već godinama Francuska, ali se Portugalija približila rezultatima poslednjih godina.

UEFA
foto: Profimedia

Drugo će stići kroz "šampionski put" kvalifikacija, gde će umesto četiri dosadašnja, ubuduće pet ekipa trasirati put do elite.

Nova dva mesta dobiće najjače lige Evrope, odnosno dva kluba koji bi prema koeficijentima samo iz prethodne sezone (dakle, ne iz ukupnog petogodišnjeg zbira), a koji kroz domaće okvire nisu obezbedili plasman, igrali u Ligu šampiona.

Na današnji dan to bi recimo bili Totenhem i PSV.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track