Tokom 14 godina provedenih u Barseloni, legendarni španski fudbaler Đerar Pike je osvojio osam titula prvaka Španije, sedam puta Kup kralja i šest puta Superkup Španije. Za Barselonu je odigrao 391 meč u svim takmičenjima i postigao je 29 golova. Đerar Pike je rođen u Barseloni 2. febraura 1987. godine.

U nacionalnom dresu upisao je 102 nastupa i zabeležio pet golova.

Pike je akter svih najvećih uspeha španske reprezentacije u prethodnih 12 godina (uključujući i dva osvajanja Evropskog prvenstva i jedan Mundijal), a o njegovom privatnom životu godinama se priča i piše, dok je njegova veza sa jednom od najpopularnijih pevačica planete pod budnim okom svetske javnosti.

Pike i njegova kompanija Kosmos, započeli su sa revolucijom u tenisu. Iskusni defanzivac i legendarni španski fudbaler koji je objavio da završava igračku karijeru je već napravio velike promene u Dejvis kupu.

13213213213212.jpg
EPA/Ciro Fusco, EPA/Carlos Durn Arajo 
foto: EPA/Carlos Durn Arajo, EPA/Ciro Fusco

Pike je u žižu svetske javnosti dospeo i zbog braka sa poznatom kolumbijskom pevačicom Šakirom, s kojom se nedavno razveo. Imaju dva sina, a o njihovim imenima se i te kako pričalo na ovim prostorima, s obzirom da su veoma česta u Srbiji.

Prvog sina, Milana, dobili su u januaru 2013. godine, a drugog, Sašu, dve godine kasnije. Kada su Šakira i Pike deci dali pravoslavna imena, mediji su počeli da spekulišu da je ta odluka doneta zbog Šakirinih predaka, Naime, po jednom verovanju, a pevačica to nije ni demantovala ni potvrdila, otac kolumbijske zvezde Vilijam Mebarak Čadid rođen je u Libanu, i po veroispovesti je katolik, a brojni sajtovi navode da je jedan od njegovih predaka bio Makedonac.

Đerar Pike je neretko tražio pravdu i za svoju Barselonu, smatrajući da je "kraljevski klub" oduvek bio povlašćen sa posebnim statusom. Pike se našao i u centru fudbalskog skandala na Pirinejskom poluostrvu, jer je posle istrage koju je pokrenuo "El konfidensijal" ustanovljeno da je fudbaler Barselone sa predsednikom fudbalske federacije Španije Luisom Rubijalesom dogovorio višemilionski ugovor kako bi se meč Superkupa odigrao u Saudijskoj Arabiji.

Na taj način je doneo i sebi zaradu, pošto je navodno preko njegove firme "Kosmos" dobio oko 24 miliona evra. U javnosti je izašao i snimak razgovora između njih i potvrda da je došlo do dogovora. Španski reprezentativac se branio, istakao je "da je sve legalno i da ništa nije loše uradio".

Zanimljivo je da se tada Pike branio i pozivanjem na primer jednog od najboljih tenisera u istoriji Novaka Đokovića.

"Daću vam jedan primer. Novak je organizovao teniski turnir u Beogradu na kom je i sam učestvovao. Sudije mu nisu pomogle, čak je izgubio u finalu. Isto tako ni nama niko nije pomogao u tom finalu. Takve situacije se dešavaju u sportu i to govorim samo zato što ima sportista koji učestvuju u takvim stvarima i pre penzije. Fudbal je važan deo mog života i onog dana kada ne budem osećao ovaj adrenalin i kada ne budem mogao da nađem motiv tada ću reći da je kraj", poručio je Pike u razgovoru za francuski "Ekip".

Očigledno, sada je taj trenutak došao i Pike je objavio da završava igračku karijeru.

Kurir sport