DVA NOVA GOLMANA U REPREZENTACIJI SRBIJE: Jedan je odbio da brani za BOSNU, drugi je biser koji se afirmisao u AMERICI
Foto: Borys Gogulski / Cyfrasport / Zuma Press / Profimedia, Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia, Nenad Kostić

novine

DVA NOVA GOLMANA U REPREZENTACIJI SRBIJE: Jedan je odbio da brani za BOSNU, drugi je biser koji se afirmisao u AMERICI

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije dobija nova imena. Selektor Dragan Stojković Piksi i sportski direktor Stevan Stojanović spremili su osveženje u nacionalnom timu.

Vladan Kovačević
foto: JAKUB ZIEMIANIN/Profimedia

Na prijateljskoj utakmicoi sa Amerikom 25. januara 2023. godine trebalo je da na golu Srbije debituje Vladan Kovačević, golman iz Banjaluke, otkrili su poljski mediji. Međutim, njegov klub Rakov iz Čestahove odbio je da ga pusti u SAD, tako da će golman visok 192 centimetra za orlove prvi meč odigrati u nekoj od utakmica kvalifiacionog ciklusa za Evropsko prvenstvo, koje počinje na proleće.

Povratak u nacionalni tim u Americi imaće mladi golman Đorđe Petrović, čuvar mreže Nju Inglanda i nekadašnji član Čukaričkog. Ovim potezom Dragan Stojković pokazao je da ima viziju za budućnost i da golmanski kadar nacionalnog srpskog tima želi da učini još jačim i kvalitetnijim.

Đorđe Petrović
foto: Starsport

Srbija stvarno ima impozantan kvalitet kada su u pitanju igrači na poziciji golmana. Pored Vanje Milinkovića-Savića, Predraga Rajkovića i Marka Dmitrovića koji su bili učesnici Svetskog prvenstva u Kataru, Orlovi imaju i Mileta Svilara i Marka Ilića. Sa Vladanom Kovačevićem i Đorđem Petrovićem ukupno sedam izuzetnih čuvara mreže, sa odličnim zalogom za budućnost.

Vladan Kovačević ima 24 godine i ovog leta je odbio da brani za Bosnu i Hercegovinu, sve zbog želje da stane na gol Srbije. To je čuo sportski direktor Stevan Stojanović i odmah uspostavio kontakt sa golmanom Rakova, koji bi sledećeg leta mogao da se preseli u redove Benfike ili Rendžersa, klubova koji su pokazali interes da ga kupe. Njegova vrednost po sjatu Transfermarkt iznosi 5.000.000 evra. Dok je branio za Sarajevo bio je pod skautingom Crvene zvezde, a šest puta je sedeo na klupi reprezentacije BiH i nikada nije dobio priliku da debituje, tako da bez problema može da promeni državljanstvo.

Đorđe Petrović ima 23 godine i član je kluba Nju Ingland revolušn iz Masačusetsa, člana američke MLS lige. Ponikao je u omladinskoj školi Čukaričkog, odakle je ovog proleća prodat u Ameriku za okruglo 1.000.000 evra. Njegova vrednost prema portalu Transfermarkt iznosi 2.500.000 evra. Ove sezone upisao je 21 utakmicu u MLS ligi i 1.890 minuta. Branio je za mladu reprezentaciju kod selektora Ilije Stolice, kod kojeg je debitovao i za A tim, u januaru 2021. na prijateljskom susretu sa Dominikanskom Republikom u Santo Domingu.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track