VIŠE GA VOLE U BEOGRADU, NEGO U ZAGREBU, SAM JE TO PRIZNAO: Robert Prosinečki pričao o Bariju, ali i ratu u bivšoj Jugoslaviji

veliki žuti

VIŠE GA VOLE U BEOGRADU, NEGO U ZAGREBU, SAM JE TO PRIZNAO: Robert Prosinečki pričao o Bariju, ali i ratu u bivšoj Jugoslaviji

Fudbal -

Jedan od najboljih fudbalera sa jugoslovenskih prostora Robert Prosinečki otkrio je da mu se ljudi više obraduju u Beogradu, nego u Zagrebu gde živi.

Robert Prosinečki
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Robert Prosinečki govorio je o svojoj karijeri, ratu i raspadu Jugoslavije, mladoj reprezentaciji svetskih prvaka iz Čilea 1987. godine i drugim temama.

Robert Prosinečki rođen je u Nemačkoj, iz mešovitog braka, od oca Hrvata i majke Srpkinje. Prve fudbalske korake napravio je u Štutgart Kikersima, da bi se sa 11 godina sa roditeljima vratio u Jugoslaviju, u Zagreb.

- Odrastao sam u vremenu kada su postojale samo dve opcije. Ili da sediš kod kuće i dosađuješ se, ili da izađeš napolje i igraš se. Nije bilo mobilnih telefona, plejstejšna, kompjutera. Imali smo samo loptu - počeo je razgovor za portal Transfermarkt Robert Prosinečki i nastavio:

- Danas sa mnogo kritike gledam kako se deca od 13-14 godina menjaju. Nažalost, novac igra veliku ulogu. Novac jeste lep, ali nikada ne sme biti motiv. Moj motiv bio je da postanem najbolji fudbaler na svetu. Deca su danas preopterećena taktikom. Tehnika je najvažnija u fudbalu. Zato uvek apelujem - pustite decu da šutiraju loptu i postavite vežbe tako da razviju tehniku. Fudbal je izgubljen bez kreativnosti.

Robert Prosinečki

U transferu koji je protresao tadašnju Jugoslaviju prešao je 1987. iz zagrebačkog Dinama u Crvenu zvezdu.

- Video sam sebe kao umetnika. Sledeći dribling, sledeća situacija jedan na jedan bila mi je najvažnija. Želeo sam publici da pokažem nešto spektakularno. Naravno, kritikovali su me neki da igram samo za sebe, ne za tim. A, ja sam sebe uvek smatrao timskim igračem.

U Crvenoj zvezdi je počeo trenersku karijeru. I danas je u Srbiji omiljen.

- Kada smo osvojili Kup evropskih šampiona u Bariju 1991. godine, danima smo slavili titulu. Radovala se cela zemlja. Mene i danas češće pozdravljaju na ulici u Beogradu, nego u Zagrebu.

Iz Crvene zvezde je otišao u Real iz Madrida, baš u vreme kada se u ratu raspadala SFR Jugoslavija.

- Nije mi bilo lako. Bilo je strašno kada sam saznao da je naša domovina u ratu, uglavnom zato što je deo porodice još živeo tamo. Molio sam ih da dođu u Real, ali nisu hteli. Nije bilo lako fokusirati se na fudbal.

Robert Prosinečki, Cigareta, Cigarete, Puši
foto: Starsport

Govorio je i svojoj velikoj strasti - pušenju.

- Istina je da sam mnogo pušio, ali nisam za vreme tuširanja, kako je to rekao Piter Krauč. Cigarete su mi bile za smirenje. Nisam hteo da se skrivam poput ostalih. Ostao sam veran sebi - objasnio je Prosinečki.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track