UPRAVO SVEDOČIMO ISTORIJI EVROPSKOG FUDBALA: Još samo PET UTAKMICA! Alonso i Leverkuzen mogu da urade ono što NIKO PRE NJIH NIJE!
Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

JOŠ MALO

UPRAVO SVEDOČIMO ISTORIJI EVROPSKOG FUDBALA: Još samo PET UTAKMICA! Alonso i Leverkuzen mogu da urade ono što NIKO PRE NJIH NIJE!

Fudbal -

Malo je ostalo Bajer Leverkuzenu da uradi nešto što nijedna ekipa iz najjačih evropskih liga nije uspela.

Pre početka još uvek aktuelne sezone Bajer je u svojim vitrinama imao trofej Kup UEFA iz 1988. i pehar namenjen osvajaču Kupa Nemačke iz 1993. godine.

Kada je prethodnu sezonu završio na šestom mestu malo ko je pomislio da je klub spreman da osvoji prvu titulu šampiona Nemačke u istoriji. Ali, Bajer, koji je osnovan 1904. godine, uspeo je da šokira sve, pre svih veliki minhenski Bajern i to na impresivan način.

Bajer Leverkuzen
foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Ekipa koju sa klupe vodi Ćabi Alonso obezbedila je pehar već posle 29. kola, nakon što ni tada, ali ni u prethodnih 28 utakmica nije doživela poraz. Da sve bude još neverovatnije, Bajer nije izgubio nijednu utakmicu ni u ostalim takmičenjima u kojima igra, ukupno to je 48 utakmica (32 u Bundesligi, 11 u Ligi Evrope i pet u Kupu Nemačke).

Ekipa trenutno čeka revanš u polufinalu Lige Evrope protiv Rome (četvrtak u 21, u Rimu pobedili rezultatom 2:0), nakon čega će odigrati poslednja dva kola Bundeslige protiv Bohuma i Augsburga. Sledi potencijalno finale Lige Evrope (22. maj) i finale Kupa protiv Kajzerslauterna (25. maj).

Dakle, Leverkuzen od nestvarnog podviga - cele sezone bez poraza, deli pet utakmica. Bajer je već uradio dovoljno da sezona 2023/24 ostane upamćena među ljubiteljima fudbala, ali u slučaju da u narednim mečevima ne budu poraženi ispisaće novu stranicu fudbalske istorije i postati ekipa koja je učinila ono što niko pre nije, barem kada je reč o najjačim evropskim ligama.

Ajaks 1994/95

Pamte se pokušaji evropskih ekipa koje su bile blizu sezone bez poraza. Ajaks je u sezoni 1994/95 osvojio titulu u Holandiji i Ligu šampiona bez poraza, pobedio je i u utakmici Superkupa Holandije, ali je u Kupu zaustavljen u četvrtfinalu. Gledajući tehničke stvari, može da se priča da se ispadanje od Fejnorda nakon produžetaka ne računa kao poraz jer je posle 90 minuta rezultat bio 1:1, ali u svakom slučaju ispali su iz takmičenja.

Porto 2010/11

Porto je apsolutno dominirao u sezoni 2010/11 u kojoj je osvojio četiri pehara. Prvo su pobedili u utakmici Superkupa, zatim su Prvenstvo završili bez poraza, osvojili su Kup, kao i Ligu Evrope, ali su na putu do finala ovog takmičenja doživeli dva poraza. Takođe, izgubili su i jednu utakmicu u Liga Kupu, specifičnom takmičenju koje se igra po grupama.

Alonso ostaje

Jasno je da je za rezultate Bajera najzaslužniji Ćabi Alonso, koji je tokom igračke karijere ostvario brojne uspehe, a svoje ogromno fudbalsko znanje preneo na trenerski posao.

Alonso je radio kao trener u mlađim kategorijama Real Madrida, a vodio je B tim Real Sosijedada pre nego što su mu u Leverkuzenu pružili veliko poverenje u oktobru 2022. godine.

Bajer Leverkuzen
foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Prethodnih meseci puno se pričalo o budućnosti Španca, pominjalo se da su za njega ozbiljno zainteresovani klubovi u kojima je ostavio veliki trag kao igrač - Bajern Minhen, Real Madrid i Liverpul. Španac je u jednom trenuku otklonio dilemu i potvrdio da će i naredne sezone biti trener Bajera.

Zanimljivo je da je poslednju utakmicu Bundeslige propustio zbog suspenzije koju je zaradio zbog pet žutih kartona. Leverkuzen je bez njega razbio Ajntraht rezultatom 5:1.

Bajer Leverkuzen
foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

"I rezultat i igra su bili sjajni protiv Ajntrahta. Rezultat jeste spektakularan, ali je meni drago što smo igrali ozbiljno i disciplinovano. Dajemo golove u bitnim trenucima. Čekamo svoje trenutke i reagujemo. Igrači su bili na visini zadatka, kao i svi u klubu. Bilo je lako komunicirati i reći igračima neke taktičke stvari koje smo gledali. Nikome nije nedostajao čovek koji je obično na klupi", rekao je nasmejani Alonso posle utakmice.

Kurir sport

Bonus video:

00:28

Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track