Prošlog leta FK Vojvodina prodao je Mirka Topića u portugalski Famalikao za okruglo 1.000.000 evra. Bio je to transfer koji je novčano pomogao klubu.

12203396mirko1.jpg
EPA/MANUEL FERNANDO ARAUJO 
foto: EPA/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Fudbaler koji je izrazito visok (190 cm) i snažan, a koji igra na mestu zadnjeg veznog odlično se snašao u Portugalu. Mirko Topić odigrao je 30 utakmica u tamošnjem prvenstvu i pobrao simpatije kako novinara, tako i stručnjaka. Njegove odlične utakmice kao i 2.422 minuta na terenu nisu promakli skautima portugalskih, ali i španskih klubova.

Nije tajna da su Mirka Topića pratili lisabonski klubovi Benfika i Sporting, ali najveći interes za njegov transfer pokazala je Sevilja. Velikan španskog fudbala i šestostruki osvajač Lige Evrope ima jednu od najgorih sezona u poslednjoj deceniji i jasno je da čelnici kluba za sledeću godinu spremaju rekonstrukciju tima.

Prema pisanju španskih medija, pre svih madridskog lista "As", Mirko Topić trebalo bi da bude osveženje za defanzivni vezni red kluba iz Andaluzije. Srbin iz Novog Sada trebalo bi da pojača konkurenciju, jer klub sa Interom pregovara oko otkupa ili nove pozajmice za Francuza Lusijena Agumea.

Familikao je svestan da u svom posedu ima igrača koji može da mu donese ozbiljan profit. Procenili su da na Mirku Topiću mogu da zarade između 5.000.000 i 6.000.000 evra, što je ozbiljna suma u odnosu na uložen novac prošlog leta, kada su ga kupili od Vojvodine.

fsspiksispisak-06.jpg
Starsport 
foto: Starsport

Možda bi i selektor Dragan Stojković Piksi mogao da obrati pažnju na sjajnog zadnjeg veznog. Mirko Topić ima samo jednu utakmicu za Srbiju i to protiv selekcije SAD, u januaru prošle godine. Mogao bi da bude ozbiljno osveženje u veznom redu Srbije, a možda i iznenađenje za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Ukoliko bi potpisao za Sevilju, Mirko Topić bi bio treći Srbin u redovima trofejnog kluba. Tu su već starosedeoci defanzivac Nemanja Gudelj i golman Marko Dmitrović, koji bi prema pisanju španskih medija mogao da se na leto preseli u redove Valensije.

zvezdavojvodina17407.jpg
Starsport/Peđa Milosavljević 
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Kada je Mirko Topić u pitanju, valja podsetiti da je ponikao u omladinskoj školi Vojvodine i debitovao za klub iz Novog Sada 12. maja 2019. u porazu od Partizana. Već tada je skrenuo pažnju, pa je Crvena zvezda pokazala interes za njega.

Pregovarali su tada Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde i Vojislav Gajić, tadašnji prvi čovek Vojvodine. Do dogovora nije došlo, navodno je Voša tražila okruglo milion evra, dok su navijači tima iz Novog Sada pritiskali vrh kluba da nikako ne dozvoli transfer.

terza.jpg
Www.crvenazvezdafk.com 
foto: www.crvenazvezdafk.com

Na kraju, Zvezda nije ostvarila zacrtano, a Mirko Topić je u februaru ove godine dao zanimljivu izjavu:

- Bilo je interesovanja i konkretnih ponuda sa obe strane Topčiderskog brda, ali ja sam prelazak iz Vojvodine u Zvezdu ili Partizan doživljavao kao izdaju. Mnogo igrača pre mene je otišlo iz Vojvodine u inostranstvo i napravilo karijeru, možda je lakše iz Beograda realizovati transfer van zemlje jer si češće prisutan u Evropi, ali ja kao Novosađanin koji je u Vojvodini od desete godine to nikad ne bih mogao da uradim.

Kurir sport

Kurir televizija LALATOVIĆ NIKAD INTIMNIJE O ODNOSU SA MAJKOM: I dan danas plačem kad je se setim! Žao mi je što nije doživela moje uspehe