Jedan od najboljih napadača u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu oprašta se na meču protiv "orlova".

"Svako putovanje ima svoj kraj, a 8. juna će mojoj avanturi u fudbalu doći kraj..." Ovim rečima Zlatan Ibrahimovićnajavio je spektakl koji se sprema u Stokholmu i prijateljsku utakmicu između Švedske i Srbije koja je na programu danas od 18 časova (RTS 1, Arena sport Premium 1).

Jedan od najdugovečnijih i najkvalitetnijih napadača u istoriji fudbala - večiti buntovnik, fudbalski razbojnik, egocentrik, neponovljivi sportski romantik i genije koji nikoga nije ostavio ravnodušnim danas će staviti tačku na jednu nezaboravnu fudbalsku avanturu. Čovek čije ime je sinonim za harizmu, samouverenost, šarm i neverovatnu veštinu postizanja golova - jedan jedini, neponovljivi - Zlatan Ibrahimović.

profimedia0765033294.jpg
JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Profimedia 
foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Njegov poslednji ples gledaćemo na "Friends areni" u Stokholmu (18.00), na prijateljskom meču između Švedske i Srbije. Oko 50.000 srećnika imaće priliku da odaju počast velikanu koji je obeležio fudbalsku igru u poslednje dve decenije i ostavio trajnu zaostavštinu. Kurir će biti na licu mesta, te ćemo vam preneti najzanimljivije detalje sa oproštajnog spektala u Stokholmu. Ibrahimović je bez dileme neponovljiva pojava u svetu fudbala i sporta upošte. Bezbroj puta je nasmejao javnost, ali i izazvao njen gnev. Kada je on u pitanju sredina ne postoji - Ibru ili obožavate ili ne podnosite. Svojim neverovatnim talentom, upornošću i neponovljivim stilom naterao je i one koji ga mrze da mu odaju poštovanje. Iz godine u godinu držao je čas, sportska i životna predavanja, a učili su i oni koji ga nisu slušali. Glad za pobedom i neviđeni žar razlikovao ga je od ostalih, pa su i oni koji u startu nisu bili njegovi obožavatelji vremenom menjali mišljenje.

Izabrao je Ibra Srbiju za kraj jedne blistave karijere. Kada se gleda reprezentacija, Zlatan je za Švedsku nastupao 122 puta, postigao je 62, a namestio 25 golova. Debitovao je davnog 31. januara 2001. u prijateljskoj utakmici protiv Farskih Ostrva koja je završena 0:0, a na prvi gol čekao je do sedmog oktobra iste godine kada je pogodio mrežu Azerbejdžana u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (3:0).

Na Zlatanovom debiju za nacionalni tim bilo je tek 2.204 navijača, a šansu mu je ukazao selektor Lars Lagerbek. Sada se za spektakl u Stokholmu tražila karta više i nema dileme da nas čeka susret pun emocija.

Što se reprezentacije Srbije tiče biće ovo poslednja provera pred Evropsko prvenstvo, tako da se očekuje da selektor Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici utakmicu shvate maksimalno ozbiljno i takmičarski, te da će pokušati da pokvare Ibrino veče. Do sada je Zlatan imao priliku samo jednom da igra protiv Srbije i to u prijateljskom meču 2012. godine kada je Švedska slavila sa 2:1, a Ibrahimović je upisao gol i asistenciju.

Nestvarna karijera

122 Puta Zlatan je igrao za Švedsku

62 Gola Ibra je dao za nacionalni tim

2001. Godine debitovao je za reprezentaciju

1 Utakmicu odigrao je protiv Srbije

BONUS VIDEO:

Instagram/iamzlatanibrahimovic Ibrahimović gleda Novaka dok trenira u teretani