Fudbaleri Srbije u nedelju od 21 čas u Gelzenkirhenu igraju protiv Engleske premijernu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Za ovu utakmicu važi neverovatna slučajnost, a za ishod te utakmice se duboko nadamo da se više nikad neće ponoviti.

Naime baš 16. juna 2006 godine u Gelzenkirhenu na "Veltins Areni" tadašnja Srbija i Crna Gora doživela je najteži poraz na velikim takmičenjima u svojoj istoriji od moćne Argentine rezultatom 6:0.

Nakon fantastičnih kvalifikacija sa samo jednim primljenim golom i direktnim plasmanom na turnir ispred moćne Španije, usledio je "hladan tuš"

Srbija i Crna Gora je najpre na startu Svetskog prvenstva u Nemačkoj tesno izgubila od Holandije 1:0, ali u tim trenucima je krenuo veliki pad tima od kog se mnogo očekivalo.

A sve je najbolje oslikao meč protiv Argentine u drugom kolu grupe D.

Selekcija Ilije Petkovića je, nakon mnogo provlačenja kroz medije i skandala koji je izazvalo njegovo pozivanje sina Dušana u nacionalni tim, bila ponižena i do nogu potučena.

Mrežu Dragoslava Jevrića, tadašnjeg golmana naše selekcije redom su pogađali Maksi Rodrigez dva puta i Esteban Kambijaso u prvom poluvremenu, te Ernan Krespo, Karlos Tevez i tada mlađani Leo Mesi u drugom.

Nemoćni reprezentativci SCG jurili su senke igrača Argentine po terenu, a golovi su se ređali. Maksi Rodrigez je sve nagovestio već u 6. minutu kada je dao prvi gol na meču, da bi u 31. minutu na red došao jedan od najlepših timskih golova u istoriji Mundijala.

Hernan Krespo je u 78. minutu povisio na 4:0, da bi onda na teren ušle dve mlade nade - Karlos Tevez i Lionel Mesi! Bio je to prvi meč Mesija na Mundijalima i bilo mu je samo 15 minuta da napravi dar-mar.

Prvo je Tevez kompletirao "petardu" u 84. minutu, da bi Mesi baš na Tevezovu asistenciju postigao svoj prvi gol na svetskim prvenstvima. Svet je mogao da slavi novog heroja, a Srbija i Crna Gora je bila ponižena.

whatsapp-image-20240612-at-1.58.02-pm.jpg
Printskrin 
foto: Printskrin

I sada "Orlove čeka paklen zadatak protiv prvog favorita prvenstva Engleske. Neverovatnim sticajem okolnosti istog dana, u istom gradu i na istom stadionu.

Nadamo se da je došlo vreme da baš na ovaj datum zalečimo bolne rane stare 18 godina.

Svi verujemo u "Orlove", da mogu da protiv favorizovanog rivala okrenu situaciju i dođu do velike pobede koji bi nam širom otvorila vrata osmine finala.

Kurir sport