Fudbaleri Turske slavili su nad Gruzijom sa 3:1 u meču prvog kola Grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Iako je selekcija Turske u ovom duelu bila izraziti favorit protiv debitanta Gruzije, na terenu se stvari izgledale potpuno drugačije. Na svojoj premijeri na EURO Gruzini su zablistali i pokazali da nisu tek slučajno završili na kontinentlanom šampionatu. Na igri i borbenosti koju su pokazali u duelu sa Turcima mogu im pozavideti i mnogo češći učesnici šampionata Starog kontinenta.

Ipak, Turska je na kraju izborila trijumf i to evrogolovima Merta Muldura u 25. i Ardea Gulera u 65. minutu, a u sudijskoj nadoknadi Karem Aritoglu postiže i treći.

Jedini pogodak za sjajnu Gruziju postigao je Mikautadze u 32. minutu susreta.

profimedia0882716082.jpg
Eibner-Pressefoto/Bahho Kara / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Eibner-Pressefoto/Bahho Kara / imago sportfotodienst / Profimedia

Pre početka utakmice na stadionu Borusije iz Dortmunda došlo je do tuče navijača, a policija je posle nekoliko minuta uspela da ih razdvoji.

Turska je na početku imala inicijativu i nekoliko prilika, u šestom minutu Kan Ajhan je iz peterca poslao loptu preko gola.

Posle kornera pokušao je i Abdulkerim Bardakči, ali je bio neprecizan, a Ajhan je u 10. minutu pogodio stativu, posle čega je lopta išla po gol liniji i izašla u aut.

Dva minuta kanije sa više od 20 metara pokušao je Anzor Mekvabišvili, a sa druge strane u 14. minutu Kenan Jildiz je šutirao sa distance, a golman Giorgi Mamardašvili odbranio.

Turska je povela u 26. minutu efektnim golom Muldura, koji je posle odbijene lopte snažnim udarcem iz voleja poslao loptu u mrežu sa ivice šesnaesterca.

Dva minuta kasnije Turska je postigla drugi pogodak, ali je posle upotrebe VAR tehnologije zbog ofsajda poništen gol Jildiza.

U 32. minutu Gruzija je izjednačila. Georgi Kočorašvili je centrirao pred gol, loptu je na sedam metara sačekao Mikautadze i poslao je u mrežu.

profimedia0882709984.jpg
Fabio Ferrari/LaPresse/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Fabio Ferrari/LaPresse/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dobru šansu Gruzija je imala u 36. minutu kada je Mikautadze bio neprecizan iz voleja. Do kraja poluvremena nije bilo prilika, pa su ekipe izjednačene ušle u drugi deo meča.

Prvu šansu u nastavku imala je Turska preko Muldura, ali se ni Gruzija nije predavala i pokušavala da napravi priliku.

U 57. minutu dobro je izveo slobodan udarac Hakan Čalhanoglu, a gruzijski golman odbranio.

Pet minuta kasnije na drugoj strani pokušao je Hviča Kvarachelija, ali je bio neprecizan.

U 65. minutu Turska je povela lepim golom mladog Gulera. On je primio loptu, napravio nekoliko koraka po desnoj strani i šutnuo sa više od 20 metara. Lopta je prošla pored golmana Merta Gunoka koji je paradom pokušao da je zaustavi i pogodila gornji levi ugao.

Posle dobre akcije gruzijskih fudbalera u 70. minutu Kočorašvili se driblingom oslobodio čuvara i pogodio prečku.

profimedia0882708491.jpg
Nigel Keene / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Nigel Keene / imago sportfotodienst / Profimedia

Ekipe su posle toga po kiši u Dortmundu malo usporile i nije bilo prilika sve do 87. minuta kada je gruzijski golman Mamardašvili dobro odbranio svoju mrežu posle šuta Jusufa Jazidžija.

Gruzija je mogla da izjednači u trećem minutu nadoknade vremena kada je Kvarachelija prošao po levoj strani i centrirao pred gol, a loptu pored stative poslao Mikautadze.

Gruzijski igrači su napadali u tim trenucima, a Zuriko Davitašvili je pogodio stativu, a zatim je turski golman bio siguran u nastavku akcije.

U sedmom minutu nadoknade Turska je postigla treći gol. Svi igrači Gruzije, uključujuči i golmana, bili su u kaznenom prostoru Turske prilikom izvođenja kornera, lopta je izbačena, a Akturkoglu je krenuo u kontrapanad i pogodio praznu mrežu.

Bildbyran / ddp USA / Profimedia FANTASTIČNA FUDBALSKA PREDSTAVA U DORTMUNDU: Turska EVROGOLOVIMA do prve pobede na EP, debitant Gruzija pravila ČUDA!

TOK MEČA

2. POLUVREME

90+8. minut - KRAJ MEČA! TURSKA - GRUZIJA 3:1 (1:1)

90+7. minut - GOL! KAREM ARTIKOGLU POSTAVLJA KONAČNIH 3:1!

90+6. minut - STATIVA! Koliko sreće nemaju Gruzini!

90+3. minut - KAKVA ŠANSA ZA GRUZIJU! Ali propuštena... Turska je imala mnogo, mnogo sreće! Gruzini su iz prevelike želje da postignu gol napravili veliku grešku. Kviča je ubacio loptu, a onda su se Kočorašvili i Mikautadze skoro sudarili kada su krenuli na nju. Na kraju je ona otišla pored gola...

90. minut - Igraće se još šest minuta!

89. minut- ŽUTI KARTON! Sudija Fakundo Teljo prvi put na meču morao je da se dohvati za džep - požuteo je Hakan Čalhanoglu potpuno zasluženo!

83. minut - KIŠA SVE JAČE PADA! Fudbaleri se otežano kreću po terenu, ritam igre je opao...

79. minut - DVOSTRUKA IZMENA KOD TURSKE: Arda Guler izlazi, ulazi Jazidzi. Umesto Ajhana, ulazi Demirel.

73. minut - DVOSTRUKA IZMENA KOD GRUZIJE: Umesto Čakvetadzea je ušao Davitašvili. Izašao je i Citaišvili, a umesto njega je Lohošvili.

70. minut - PREČKA! Kočarošvili je gađao ka golu Gunoka, malo je falilo da dođe do pogotka.

65. minut! GOL! Strelac je Arde Guler! Sjajan pogodak!

Pogledajte njegovu BOMBU:

62. minut - PRETI GRUZIJA! Kvarachelija je iz kaznenog prostora u padu šutirao pored stative. Nije iskontrolisao loptu, bila je prebrza.

57. minut - PRILIKA ZA TURSKU! Hakan Čalhanoglu bije po lopti - šutirao je iz slobodnjaka, a njegov bombastičan udarac golman Gruzije uspeo je da odbrani jednom rukom.

52. minut - ŠANSA ZA GRUZIJU! Kvarackelija je prošao po levoj strani, ubacio loptu do Mikautadzea, ali je izblokiran.

48. minut - PRILIKA ZA TURSKU: Guler je ubacio loptu na 10-tak metara od gola Gruzije, Jilmaz se okrenuo, ali nije uspeo da uputi udarac na vreme.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

profimedia0882708491.jpg
Nigel Keene / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Nigel Keene / imago sportfotodienst / Profimedia

1. POLUVREME

45+1. minut - Kraj prvog poluvremena!

45. minut - Igraće se još jedan minut!

41. minut - TURSKA SE PRIBRALA! Posle prvobitnog šok i primljenog gola, Turci opet preuzimaju kontrolu nad utakmicom...

32. minut - GOL! Mikautadze je ispratio akciju po desnoj strani. Odlično se pozicijonirao u kaznenom prostoru i matirao Gunoka za izjednačenje!

28. minut - PONIŠTEN DRUGI GOL TURSKE! Kenan Jildiz jeste bio precizan, ali je ovaj pogodak došao nakon ofsajda.

27. minut - GOL! Situacija je sumnjiva, pa će se gledati VAR!

26. minut - GOL! Ma kakav gol - GOLČINA! Strelac je Mert Muldur! Muldur je sa 16 metara uhvatio volej i zakucao loptu pod prečku!

14. minut - PRILIKA ZA TURSKU! Kenan Jildiz preti nitokuda! Pucao po golu, Mamrdašvilije bio lepo postavljen i odbranio je veoma dobro.

11. minut - UZVRAĆA GRUZIJA EKSPRESNO! Sa nekih 20-ak metara je tukao Mekviabišvili, ali je Gunok uspeo da reaguje i pošalje je u korner.

10. minut - STATIVA! Ajhan je natrčao na loptu posle odbitka i sa dvadesetak metara uzdrmao stativu! Spasla se Gruzija!

4. minut - ŠANSA ZA TURSKU: Čalhanoglu je centrirao u kazneni prostor, ali Kohču koji je bio na nekoliko metara od gola nije uspeo da dođe do lopte.

18.00 - Sudija Fakundo Teljo označio je početak meča!

SASTAVI

TURSKA (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Akajdin, Bardakdži, Kadioglu - Ajhan, Čalhanoglu - Guler, Kokdžu, Jildiz - Jilmaz.

GRUZIJA (5-3-2): Mamardašvili - Kakabadze, Kverkelija, Kašija, Dvali, Titaišvili - Kočorašvili, Mekvabišvili, Čakvetadze - Mikautadze, Kvarackelija.

17.47 - ZAGREVANJE U TOKU

Kiša je malo oslabila, a fudbaleri su istrčali na teren kako bi se zagrejali.

17.05 - TUČA NAVIJAČA!

Kao da nije dovoljna kiša koja neprestano pada i pravi haotične scene na stadionu, tek su i navijači odlučili da doprinesu celom ovom haosu. Oni su se na tribinama potukli dok čekaju start duela čiji je početak neizvestan.

16.40 - VELIKI PROBLEM NA STADIONU

Kako prenose navijači putem društvenih mreža, stadion "Signal Iduna Park" u Dortmundu ima problema sa velikom količinom vode koja se sliva sa krova. A sem toga u Dortmundu kiša lije kao iz kabla.

Pogledajte:

UOČI MEČA

Meč će se igrati na "Signal Iduna Parku" u Dortmundu, a glavni sudija će biti Fakundo Teljo iz Argentine.

Poslednji duel Turske i Gruzije desio se 24. maja 2012. godine kada su Turci u prijateljskom meču slavili sa 3:1.

Inače, Gruzija je prvi put učesnik kontinentalnog šampionata.

(Kurir sport)

Instagram/milicatodorovicofficial Novak Đoković peva i ljubi Jelenu