PIKSI ZAGRMEO PRED SLOVENIJU! Možete da očekujete Tadića u startnoj postavi! Evo šta je rekao o IZVINJENJU kapitena!
Foto: Starsport

EURO 2024

PIKSI ZAGRMEO PRED SLOVENIJU! Možete da očekujete Tadića u startnoj postavi! Evo šta je rekao o IZVINJENJU kapitena!

Fudbal -
EURO 2024, Specijalni dopisnici, Miloš Bjelinić, Nemanja Nikolić
foto: Kurir

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi i napadač "orlova" Aleksandar Mitrović obratili su se medijima uoči meča protiv Slovenije (četvrtak, 15.00). Sva dešavanja s konferencije za medije mogli ste pratiti putem našeg lajv-bloga.

KONFERENCIJA UŽIVO:

Ko će šutirati penal ako ga bude?

Piksi: Neka šutira bilo ko, samo neka ga da!

Hoće li biti promena u sastavu u odnosu na meč protiv Engleske?

Piksi: Biće dve promene u odnosu na meč s Engleskom!

Kako je izgledalo izvinjenje Tadića?

Piksi: Ništa se nije specijalno desilo, rekao je šta je rekao, izvinio se i idemo dalje!

Da li možemo da očekujemo Tadića u prvoj postavi?

Piksi: Možete!

Srbija Engleska, Serbia England, Fudbalski savez Srbije, Fudbalska reprezentacija Srbije, EURO 2024, Dušan Tadić
foto: Nemanja Nikolić

Da li ste optimista uoči utakmice sa Slovenijom?

Piksi: Jesam, zašto ne bih bio. Verujemo u naš tim i naš fudbal, učinićemo sve da pobedimo Sloveniju! To je naš cilj! Biće dobra utakmica, to je sigurno. Atmosfera takođe. Biće mnogo Slovenaca i Srba, verujemo da će zajedno otići na neko pivo posle. Pa ko pobedi neka ga plati!

Gde vam je nestao osmeh s lica?

Piksi: Stalno mi traže da skeniram akreditaciju. Dokle više. Kao da ulazimo u Nasu, a ne na stadion!

Srbija Engleska, Serbia England, Fudbalski savez Srbije, Fudbalska reprezentacija Srbije, EURO 2024, Dragan Stojković Piksi
foto: Nemanja Nikolić

Gde vidite prostora za napredak u igri na meč sa Engleskom?

Piksi: Protiv Engleza smo ušli sa dosta respekta. Kao da su došli sa druge planete, a videli ste posle da nije baš tako. Ono što smo odigrali 70 minuta, tako treba protiv Slovenije.

Koji su najveći kvaliteti Slovenije?

Mitrović: Sloveniji je najveći kvalitet timska igra, ali tu je i Šeško koji je opasan po gol u svakom trenutku. Nema iznenađenja ni sa jedne ni sa druge strane. Neće tu biti iznenađenja.

Hoćete dati Slovencima razlog da vas se još više plaše?

Mitrović: Ja se nadam, bilo bi lepo. Igrali smo dve utakmice protiv njih, sigurno su sada drugačije okolnosti. I mi i oni ćemo ući drugačije u utakmicu. Bilo bi lepo da dam neki gol i da dobijemo. Mada i da ne dam i da dobijemo bilo bi prelepo.

Da li vam znači podrška navijača?

Piksi: Podrška u svakom slučaju znači. Hvala navijačima, to je još jedan dodatni motiv za nas. Imamo odgovornost prema navijačima, osećamo to, dobro je da se reprezentacija voli i podržava. Trudimo se da budemo pravi primer kako se bori za svoju zemlju i kako se igra za svoj narod.

Recite nam nešto o odnosu Vanje i Sergeja Milinković-Savića na terenu i van terena?

Piksi: Oni se ne vole. Tuku se svaki dan. Neverovatno je. Braća su, ali se ne podnose. (smeh) Profesionalci su i rade odlično i jedan i drugi. Sergej je već otac, nadam se da će i Vanja uskoro postati.

Kako da iskoristimo situacije koje nam se ukažu?

Mitrović: Svaka ekipa ima vrline i mane. Nema tu mnogo šta da se krije, u današnjem fudbalu se sve zna ko igra i šta igra. Pokušaćemo da im iskoristimo sve mane.

Srbija Engleska, Serbia England, Fudbalski savez Srbije, Fudbalska reprezentacija Srbije, EURO 2024, Aleksandar Mitrović
foto: Nemanja Nikolić

Kako se sećate utakmice protiv Slovenije 2000. godine?

Piksi: Sećam se naravno. Od 0:3 do 3:3. To je jedna od najboljih i najatraktivnijih na tom Euru. Uhvatili su nas na brzinu. Mihajlović je dobio crveni karton, ali na kraju smo uspeli da izjednačimo. Utakmica ostaje za pamćenje.

Mitrović: To su moja prva sećanja na reprezentaciju. Sećam se te fenomenalne utakmice, bilo je svega, golova, preokreta, svega. Sećam se Savinih golova na tom šampionatu. Nadam se da ćemo i mi sutra odigrati dobro i nekim klincima da probudimo želju i stvorimo neka nova sećanja.

Gde bi voleli da budete sutra, bliže ili dalje od šesnaesterca?

Mitrović: Zavisi od taktike. Radiću ono što saigrači traže od mene. Da učestvujem u defanzivi, igram i bez lopte, da učestvujem u igri. Nadam se da ću biti bliže šesnaestercu i golu, ali utakmica je živa stvar, stvari se brzo menjaju. Moramo se prilagođavati.

Ponovo o potencijalnom penalu?

Mitrović: Mi pričamo između nas ko se kako oseća. Kada je Tadić na terenu on je prvi izvođač, posle sam ja. Samo neka bude penal, pa ćemo lako da se dogovorimo.

Aleksandar Mitrović
foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Da li je razlog nervoze na vašem licu to što niste igrali sa Tadićem?

Mitrović: Nervoze... Kao što smo rekli, selektor je tu da donosi odluke, kada ste igrač reagujete emotivno. Kada si igrač želiš da budeš na terenu, da budeš deo utakmica. Što se tiče Duće, mi se razumemo i zatvorenih očiju. Sigurno kada je on na terenu olakšava mnogo stvari i meni i Vlahoviću. Mi smo tu da izvršavamo zadatke koje selektor postavi. Ja nisam čuo da je selektor rekao da će Tadić početi, ali drago mi je zbog toga (Smeh). Ko god da istrči sutra na teren daće svoj maksimum. Ovo su utakmice za koje se živi, dobar protivnik, pun stadion... Utakmice koje pišu istoriju!

Šta očekujete od Vlahovića?

Piksi: Ono što je bitno za mene da je Vlahović dobar igrač i da se trudi. Zadovoljan sam njegovom igrom, čekamo da Mitrović i Vlahović daju gol jer je to njihov zadatak. To nekad nije jednostavno, ali je on odradio dobar posao za reprezentaciju. Nadamo se da će ulaziti u prilike kako bi dali gol.

Da li vam je opterećenje što ste favoriti protiv Slovenije?

Piksi: Ko god mislio da je Slovenija lak protivnik taj se vara. Nismo favoriti! Matijaž Kek je odličan trener, igrači su odlični! Ekipa su koja svakom može da napravi problem. Mi želimo da pobedimo Sloveniju. Nama su potrebni bodovi. Ako budete bolji i pobedite, šta da radimo, idemo dalje. Moramo da budemo pametni i da vas nadigramo. Mi smo s Englezima isto izašli da pobedimo utakmicu. Izađeš, pokažeš šta znaš i koliko možeš. Onda će vam doći vikinzi ovi, Danci. Svaka utakmica je teška, ja ne bih bio ovde da ne verujem da možemo da pobedimo. Poštujem Sloveniju, ali verujem u svoje momke!

UOČI KONFERENCIJE:

Reprezentacija Srbije stigla je u Minhen gde će danas u 16.30 održati trening na stadionu "Minhen Arena". Meč protiv Slovenije igra se u četvrtak od 15 časova.

Pred medije će neposredno pred početak treninga izaći kapiten i selektor Srbije. Reč će uzeti Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović. Oni će sasvim sigurno odgovoriti na pitanja o atmosferi u timu, situaciji sa Tadićem, meču sa Slovenijom, da li smo sami sebi najveći rivali...

Juče smo iz FSS dobili uveravanja da je Tadić uputio izvinjenje selektoru i igračima zbog svoje izjave posle utakmica sa Englezima.

Mnogo toga će biti jasnije kada vidim startnih 11 za utakmicu sa Slovenijom. Neobično bi bilo da Dušan i drugi meč na EURO počne sa klupe. Podsećamo, Tadić je do sada bio standardan u kvalifikacijama i nikada nije bio "opcija za 30 minuta".

Sutrašnji dan donosi odgovor na pitanje da li je Tadić i definitivno izgubio mesto u početnoj postavi srpskog državnog tima.

BONUS VIDEO:

00:20

Piksi se pojavio četiri minuta posle početka treninga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track