SPEKTAKULARAN DOČEK ZA DEJANA STANKOVIĆA U RUSIJI: Spartak je istorija, u Zvezdi sam naučio kako se osvajaju titule!
Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

promovisan

SPEKTAKULARAN DOČEK ZA DEJANA STANKOVIĆA U RUSIJI: Spartak je istorija, u Zvezdi sam naučio kako se osvajaju titule!

Fudbal -

Dejan Stanković zvanično je postao trener Spartaka iz Moskve, a ruski klub je Srbina dočekao na veličanstven način.

Dejan Stanković
foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Dejan Stanković prisetio se 18. i 31. oktobra 2006. godine, kada je sa Interom u Ligi šampiona igrao protiv moskovskog Spartaka. Dva puta je slavio tim iz Italije, ali su obe utakmice bile izjednačene, kako je istakao srpski stručnjak.

- Spartak je istorija! Veliki klub. Nije bilo potrebno mnogo vremena za pregovore. Razgovarali smo direktno i dogovorili se. Prihvatio sam ovaj veliki izazov. Zašto? Jer razumem gde sam došao. Koliko je veliki Spartak, koliko je značajan. Ovo je za mene neverovatan životni izazov - rekao je Dejan Stanković za sajt kluba.

Navijači Crvene zvezde i Spartaka su braća.

- To mi je veoma važno. Ovo nisu samo braća, nego braća po krvi u najvišem stepenu! A ovo je dodatna podrška. I moj odgovor na to mora biti jak i odgovarajući. Navijači žele rezultate. I neću odustati, jer razumem od kakvih su stvari napravljeni navijači Spartaka. Kao navijač i učenik Crvene zvezde razumem šta je prava ljubav prema vašem klubu.

Jedan od novinara Stankovića je pozdravio rečima: „Dobro došao u pakao“.

- Lično poznajem đavola! Ne brini, sve će biti u redu!

Dejana Stankovića u Moskvi čeka zemljak, Srbin Srđan Babić, sa kojim je sarađivao u Crvenoj zvezdi.

- Sreli smo se tokom moje prve posete Moskvi. Oporavljao se od povrede. Srećom, Srđan je uspeo da se oporavi za Evropsko prvenstvo. Dosta je napredovao i zaslužio je poziv u reprezentaciju Srbije. On je važan igrač za Spartak, zadovoljan sam. Želim mu da bude u odličnoj formi posle Evropskog prvenstva.

Dva Srbina iz Crvene zvezde ostavili su veliki trag u Spartaku - Mihailo Pjanović i Nemanja Vidić.

- Igrao sam u reprezentaciji sa Pjanovićem, ali sa Vidićem mnogo više. Nemanja je za mene najbolji srpski igrač u poslednjih 20 ili čak 30 godina. On je borac, pošten na terenu, čvrst, nikad nije spustio nogu. Vidić je ostavio veliki trag u evropskom fudbalu. Veoma poštujem njegovu karijeru. Pisao je fudbalsku istoriju. Znam da je dve godine igrao za Spartak. Posebno je bio dobar u drugoj sezoni, a nije slučajno otišao Mančester junajted, u kojem je ušao u istoriju evropskog i engleskog fudbala.

Debi kao trener Dejan Stanković imao je u Crvenoj zvezdi sa kojom je tri puta zaredom bio prvak Srbije.

- Bila mi je čast da kao igrač i trener branim boje Crvene zvezde. Na sreću, uspeo sam da pobedim u oba slučaja. Kao trener doživljavate jake emocije. Razbolite se i brinete, ali morate to da kontrolišete. I imate ogromnu odgovornost prema klubu, prema igračima, prema navijačima. Za mene je to bilo i emotivno i teško.

Dejan Stanković, Siniša Mihajlović
foto: valter Parisotto / LaPresse / Profimedia

Govorio je Dejan Stanković Rusima i o Siniši Mihajloviću.

- Kad pričam o Siniši, govori mi srce i duša. Ovo je bio moj najbolji prijatelj, moj otac. Kada je preminuo, izgubio sam deo srca. Znam da nikada ne bi odustao. Sledio sam njegov primer i nisam odustao. Uvek mi je govorio: „Nikad nemoj da se kaješ zbog onoga što si uradio. Žalite zbog onoga što niste uradili." Da se ​​vratim na pitanje zašto sam ovde. Prihvatio sam ovaj veliki izazov, koji se zove „Spartak Moskva“.

Otkrio je Dejan Stanković nešto o sebi, kao treneru.

- Trener Stanković? Direktno, iskreno. Ova dva kvaliteta su važna. Zato što treba da upravljate teškim situacijama, svlačionici, velikim imenima. Morate da shvatite da sada trenirate klub sa armijom od 30 miliona navijača. Dakle, moja glavna ideja je da budem iskren i direktan. Radite naporno i dajte sve od sebe - rekao je Dejan Stanković.

Srpski trener obećao je da će polako učiti ruski jezik, da se poistovećuje sa zmajem i da mu je nadimak Deki. Prozivka je zakazana za petak 21. jun, a Stanković je svestan da se od njega u Spartaku očekuje maksimalan rezultat.

Kurir sport

00:33

Delije koreografija 2

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track