ČOVEK KOJI JE "UMRO" NA PROŠLOM EP SADA JE NAJVEĆA PRETNJA SRBIJI: Čudesna sudbina najboljeg fudbalera Danske
Foto: Bagu Blanco/Pressinphoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

EURO 2024

ČOVEK KOJI JE "UMRO" NA PROŠLOM EP SADA JE NAJVEĆA PRETNJA SRBIJI: Čudesna sudbina najboljeg fudbalera Danske

Fudbal -
Dejan Ignjatović, Specijalni dopisnik, EURO 2024
foto: Kurir

"Otišao sam sa ovog sveta na pet minuta", rekao je u jednom intervjuu reprezentativac Danske Kristijan Eriksen.

Upravo toliko vremena nije radilo srce ovog 32-godišnjeg veznog fudbalera, koji će predstavljati glavnu opasnost po gol Srbije u utorak u meču odluke na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Igrao se 41. minut utakmice Danska - Finska na prošlom Evropskom prvenstvu, kada se Erikson srušio na teren. Fudbaleru je prestalo da radi srce, što je izazvalo kliničku smrt.

Jezive scene tog 12. juna 2021. godine su odmah obišle planetu. Kristijan je ležao dugo nepomičan, svi su se hvatali za glave...

Kristijan Eriksen
foto: Printskrin

A onda je krenula borba za njegov život. Zahvaljujući prisebnosti njegovog saigrača Kjera, kao i lekarskog tima, koji mu je pružio hitnu pomoć, Eriksen se vratio na ovaj svet. Vaskrsao je, kako je kasnije često opisivao svoju situaciju.

Doktori su morali da koriste defibrilator kako bi ga vratili u život.

- Posle 30 sekundi je otvorio oči i mogao sam ga komuniciram sa njim. Taj trenutak je bio dirljiv, jer su šanse da pacijent preživi vrlo male kod ovakvih slučajeva - rekao je kasnije nemački doktor Jens Klajnfeld koji mu je ukazao pomoć na terenu.

Kristijan Eriksen, Sabrina Kvist Jensen
foto: Printskrin

Klajnfeld je otkrio da je pitao Eriksena "da li je ponovo sa nama".

- Da, opet sam tu - Eriksen je odgovorio prema rečima nemačkog lekara.

Klajnfeld kaže da je "tada shvatio da mozak nije oštećen i da se Kristijan vratio u potpunosti".

Kasnije mu je ugrađen uređaj za pokretanje srca (ICD), odnosno srčani defibrilator, pa je Danac vremenom počeo normalno da trenira i uspeo u potpunosti da se vrati fudbalu.

O Eriksenu je govorio i selektor Srbije Dragan Stojković dan uoči utakmice.

- Eriksen je igrač koji je obeležio fudbalsku eru, njegova karijera je fenomenalna, meni je posebno drago da posle zdravstvenih problema da je među nama opet, da je živ, i da može da igra. On je inteligentan igrač, zna sve sa loptom, ima tačnost i preciznost u pasu i šut koji je izuzetno opasan za golmane. Naši igrači imaju sve informacije o Danskoj, ali njega treba držati dalje od opasne zone i šuta, to će biti zadatak za naš vezni red. Inače je igrač svetske klase - rekao je Piksi.

Srbija i Danska igraju u utorak od 21 sat na "Alijanc areni" u Minhenu utakmicu trećeg kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Danci su sakupili dva boda, a Srbija jedan u prva dva kola.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

02:39

Piksi o podršci navijača u Nemačkoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track