TOTALNO ŠOKANTAN RASPLET U GRUPI D: Austrija i Francuska u osmini finala EP, Holandija završila na TREĆEM MESTU!
Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

EURO 2024

TOTALNO ŠOKANTAN RASPLET U GRUPI D: Austrija i Francuska u osmini finala EP, Holandija završila na TREĆEM MESTU!

Fudbal -

Utakmicama trećeg kola Grupe D dobili smo dva nova učesnika osmine finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj - u nokaut fazu idu selekcije Austrije i Francuske.

Austrijanci su u fenomenalnom meču pobedili Holandiju sa 3:2 i sa prve pozicije idu u osminu finala, dok su Francuzi odigrali nerešeno sa Poljskom 1:1 i oni su zauzeli drugo mesto u grupi. Holandija, koja je važila za favorita u Grrupi D završila je tek na trećem mestu, dok je Poljska još ranije okončala svoje učešće na EURO 2024.

EURO 2024
foto: Pritnscreen

Austrija sa šest bodova kao prva u grupi ide u osminu finala, Francuska kao drugoplasirana sa pet bodova, a Holandija će kao jedna od najboljih trećeplasiranih sa četiri boda u nokaut fazu. Poljska je završila takmičenje na turniru u Nemačkoj sa jednim bodom.

Austrija je povela autogolom Donjela Malena u šestom minutu, a izjednačio je Kodi Gakpo u 47. Novu prednost Austriji doneo je Romano Šmid u 59. minutu, a izjednačio je Memfis Depaj u 75. minutu. Austrija je pobedila golom Marsela Zabicera u 80. minutu.

Austrija je povela u šestom minutu autogolom Malena, koji je skrenuo loptu u mrežu posle centaršuta sa leve strane Aleksandra Prasa.

Holandija je mogla da izjednači u 14. minutu, ali je Tidžani Rejnders loše šutirao posle akcije u kojoj su učestvovali Depaj i Gakpo.

U 23. minutu holandski tim imao je novu šansu kada je posle dodavanja Džoija Vermana, Malen šutirao pored stative.

Austrija je zapretila u 30. minutu kada je sa ivice šesnaesterca šutirao Florijan Grilič, ali pravo u golmana Barta Verbugena.

Austrijski tim je propustio priliku da udvostruči prednost u 38. minutu, kada je u dva navrata dobro odbranio holandski golman, prvo šut Zabicera, a zatim i Marka Arnautovića.

Holandija je izvela dobar napad u 41. minutu, kada je Depaj pogodio stativu, ali bi gol bio poništen jer je napadač bio u ofsajdu.

Holandija je izjednačila posle prve šanse u drugom poluvremenu, posle dobrog centaršuta Ćavija Simonsa, Gakpo je pogodio mrežu.

Ekipa Holandije je imala inicijativu, ali je Austrija postigla gol u 59. minutu kada je posle centaršuta Griliča, Šmid glavom poslao loptu u mrežu, a lopta je zakačila De Fraja.

Holandski fudbaler Depaj postigao je pogodak u 76. minutu, situacija je proveravana VAR tehnologijom, kada je procenjeno da napadač nije igrao rukom i gol je priznat za izjednačenje 2:2.

Austrija je povela u 80. minutu lepim golom Zabicera sa peterca, iskosa sa leve strane. Tri minuta kasnije Kristof Baumgartner je zatresao mrežu, ali je VAR poništio gol zbog ofsajda. ; Do kraja nije bilo promena, pa je Austrija prvi put u svojoj istoriji grupu na evropskim prvenstvima završila kao prvoplasirana.

Austrija, Holandija, EURO 2024
foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

U drugoj utakmici u toj grupi, Francuska i Poljska odigrale su u Dortmundu nerešeno 1:1.

Francuska je povela u 56. minutu golom Kilijana Mbapea iz jedanaesterca, a izjednačio je Robert Levandovski takođe iz jedanaesterca u 79. minutu.

Francuska je prva imala dobru šansu u 11. minutu, posle centaršuta Usmana Dembelea po desnoj strani šutirao je Teo Ernandes, a golman Lukaš Skorupski izbacio loptu u korner.

Poljak Sebastijan Šimanjski je šutirao u 14. minutu, a loptu je blokirao Ernandes. Posle kornera pokušao je Kasper Urbanski, a francuski golman Majk Manjan lako uhvatio.

U 19. minutu Francuska je izvela dobar kontranapad koji je povukao Ngolo Kante i dodao do Dembela, ali je on šutirao pravo u golmana.

Pjotr Zjelinski je u 34. minutu centrirao sa leve strane, loptu je glavom zahvatio Levandovski, ali je lopta otišla pored gola.

Kapiten Francuske Mbape, koji je igrao noseći masku na licu zbog povrede nosa, imao je šansu u 42. minutu, ali je od njega bio uspešniji golman Skorupski. I tri minuta kasnije Skorupski je izbacio loptu u korner posle novog šuta Mbapea.

Poljski golman je intervenisao i u 48. minutu ponovo kod šuta Mbapea sa ivice šesnaesterca, a francuski kapiten je i nekoliko trenutaka kasnije dobro šutirao u dalji ugao, ali za malo pored gola.

Poljski fudbaler Jakub Kivijor srušio je Dembela u kaznenom prostoru i dosuđen je jedanaesterac, koji je Mbape iskoristio u 56. minutu za vođstvo Francuske. To je bio njegov prvi gol na evropskim prvenstvima.

Posle toga nije bilo prilika sve do 72. minuta kada je Levandovski šutirao pored gola.

U 76. minutu dosuđen je jedanaesterac za Poljsku pošto je Dajo Upamekano nagazio Karolja Sviderskog. Penal je izveo Levandovski, golman Manjan je odbranio, ali je pre vremena napustio gol liniju. Levandovski je ponovio penal i poslao loptu uz stativu u mrežu.

Francuska je do kraja pokušavala da postigne pogodak koji bi joj doneo prvo mesto u grupi, ali nije uspela pa će kao drugoplasirana u nokaut fazu.

1 / 6 Foto: Gonzales Photo/Lasse Lagoni / imago sportfotodienst / Profimedia

DORTMUND: Francuska - Poljska 1:1 (0:0)

BERLIN: Austrija - Holandija 3:2 (1:0)

TOK MEČEVA

2. poluvreme

90+2. minut - DORTMUND: Žuti karton za Sviderskog!

90. minut - DORTMUND: Igraće se još pet minuta!

90. minut - BERLIN: Igraće se još šest minuta!

87. minut - DORTMUND: Grizman je bio jako blizu lopte nakon kornera, ali ga odbrana Poljaka sprečava u realizaciji napada.

80. minut - BERLIN: GOL! Austrija opet vodi! Sabicer GOLČINOM vraća prednost Austrijancima!

79. minut - DORTMUND: Levandovski je ovog puta precizan!

78. minut - DORTMUND: LEVANDOVSKI PROMAŠIO PENAL, ALI SE GOLMAN FRANCUSKE POMERAO I PONOVIĆE SE PENAL!

77. minut - BERLIN: PRIZNAT GOL HOLANDIJE POSLE PREGLEDA VAR!

75. minut - DORTMUND: Gledaće se VAR - moguć penal za Poljsku!

75. minut - BERLIN: PONIŠTEN GOL HOLANDIJE! Ali gledaće se VAR!

72. minut - DORTMUND: Levandovski šutira, ali neće ga gol nikako!

71. minut - BERLIN: Izmena kod Holadnije: Veghorst menja Malena!

68. minut - DORTMUND: Izmena kod Poljske: Šviderski i Skoras su zamenili Šimanskog i Zalevskog.

66. minut - BERLIN: Dvostruka izmena kod Holandije: Van de Ven i Vajnaldum su zamenili Akea i Rajndersa.

63. minut - BERLIN: Izmena kod Austrije! Vimer, Griliš i Šmid su izašli, a Lajmer, Kverfeld i Baumgartner su ušli.

61. minut - DORTMUND: Trostruka izmena kod Francuza: Na terenu su Kamavinga, Žiru i Grizman, izašli su Rabio, Barkola i Kante.

59. minut - BERLIN: GOL! Austrija ponovo vodi! Strelac je Šmid! Sjajan centaršut Griliča i udarac glavom Šmida, a na putu ka mreži lopta je pogodila i De Fraja.

56. minut - DORTMUND: GOL! Kilijan Mbape sa bele tačke dovodi Francuze u vođstvo!

55. minut - DORTMUND: Penal za Francusku!

50. minut - DORTMUND: Preti Mbape! Gađao je po zemlji, ali lopta završava pored golmanove leve stative.

47. minut - DORTMUND: NALET FRANCUZA! Udarac Mbapea sa velike udaljenosti odlazi daleko od gola.

47. minut - BERLIN! GOL! Holandija stigla do izjednačenja! Strelac je Gapko! Šutirao sa 13 metara iskosa i pogodio u dalji ugao!

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

Marko Arnautović, Austrija, EURO 2024, Holandija
foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

1. poluvreme

45+2. minut - Kraj prvog poluvremena u Dortmundu i Berlinu!

45. minut - BERLIN: Sudija je produžio igru za dva minuta!

45. minut - DORTMUND: KAKAV PROMAŠAJ MBAPEA! Nije se snašao najbolji fudbaler sveta pred golom Poljske, šutirao je ka golu iz nezgodne pozicije, a mogao da je doda Dembeleu koji je bio sam na desnij strani... Šteta, bio bi to lep pogodak! Igraće se još dva minuta u Dortmundu.

44. minut - DORTMUND: Francuska ređa šanse, gužva je bila pred golom Poljaka, ali je zelevski otklonio opasnost.

42. minut - DORTMUND: ŠANSA ZA FRANCUZE! Mbape je u kombinaciji sa Barkolom pokušao da napravi fintu, ali je Skorupski nogom "skinuo" taj šut.

38. minut - BERLIN: ŠANSA ZA AUSTRIJU! Sabicer šutira, brani Verbrugen, lopta stiže do Arnautovića koji je u kaznenom prostoru i ne koristi zicer priliku!

35. minut - BERLIN: Izmena kod Holandije! Virman izlazi, na terenu je Simons.

34. minut - BERLIN: PREKID! Sada Austrijanci i Holanđani imaju pauzu za osveženje!

34. minut - DORTMUND: KAKVA ŠANSA ZA POLJSKU! Levanovski je bio bez čuvara, na samo nekoliko metara od gola, gađao je glavom, ali ništa od svega.

33. minut - BERLIN: Žuti karton i za Vimera - opasno je nagazio Gertrojdu!

32. minut - BERLIN: Žuti karton Stefana Poša.

29. minut - DORTMUND: PREKID! Sudija je svirao pauzu za osveženje! Zbog visokih tempartura arbitar je odlučio da igrači popiju malo vode.

24. minut - DORTMUND: Žuti karton za Zelevskog posle oštrog starta nad Kilijanom Embapeom!

23. minut - BERLIN: ŠANSA ZA HOLANDIJU! Dobio je Malen loptu u prazan prostor, istrčao pred Penca, ali je loše zahvatio loptu i ostaje 1:0 za Austriju.

19. minut - BERLIN: KAKVA ŠANSA ZA FRANCUSKU! Dembele je imao jako dobru priliku, bio je sam pred golom golmana Poljske i šutirao je - pravo u čuvara mreže!

15. minut - DORTMUND: Sada je Poljska bila u prilici da zatrese mrežu, ali posle svega uspeli su da izvuku korner. Golman Francuske je visini zadatka.

14. minut - BERLIN: Kakva šansa Gakpa! Imao je loptu na 11 metara, šutirao je, ali vrlo loše i lopta odlazi pored leve stative.

11. minut - DORTMUND: Opet je bilo opasno pred golom Poljske, ali promene rezultata i dalje nema!

6. minut - BERLIN: AUTOGOL! Strelac je Malen! Pras je ubacio loptu sa leve strane u šesnaesterac, gde ju je pokupio Malen i savladao sopstvenog golmana.

5. minut - DORMTUND: Opasno je bilo pred golom Poljaka, ali je Levandosvki glavom otklonio opasnost.

18.00 - Mečevi u Dortmundu i Berlinu su počeli!

SASTAVI

Francuska - Poljska

EURO 2024
foto: Pritnscreen

Austrija - Holandija

EURO 2024
foto: Pritnscreen

BERLIN: Navijači Holandije su napravili feštu na ulicama.

Derbi Francuske i Holandije u drugom kolu nije doneo odgovor na pitanje o pobedniku grupe D, te će susreti u poslednjoj rundi odlučiti o redosledu putnika u osminu finala.

Francuska će imati lakši posao protiv Poljaka koji su već ispali, dok Holandija igra sa Austrijom koja bi pobedom mogla i do drugog, a uz veliku dozu sreće i do prvog mesta.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track