SELEKTORE, GDE JE HRABROST: Dragan Stojković u ulozi Mileta Kontraša
Foto: Nemanja Nikolić

PIKSIJEV VRUĆ VETAR

SELEKTORE, GDE JE HRABROST: Dragan Stojković u ulozi Mileta Kontraša

Fudbal -
Dejan Ignjatović, Specijalni dopisnik, EURO 2024
foto: Kurir

Serija "Vruć vetar" harala je svojevremeno prostorima bivše Jugoslavije. Ulice su u vreme emitovanja epizoda bile puste, jer su Šurda i ekipa osvojili srca gledalaca.

Oni koji se sećaju te serije, a koja je i danas rado gledana, pamte maestralnog epizodnog glumca Vladana Živkovića u ulozi Mileta Kontraša.

Mile Kontraš je prva asocijacija koja mi je pala na pamet dok sam u sali za novinare na "Alijanc" areni u Minhenu slušao izlaganje selektora Dragana Stojkovića posle ispadanja sa Evropskog prvenstva.

Stari Latini bi rekli "Vox populi, vox dei", ili u prevodu "Glas naroda je glas božji". U slobodnom značenju, ono što narod misli, to je svetinja.

Da li ste naišli možda na nekog ko nije razočaran učešćem naše fudbalske reprezentacije na EP u Nemačkoj? Ko ne misli da je rezultat u Nemačkoj fijasko? Ja to nisam doživeo.

EURO 2024, Srbija
foto: Nemanja Nikolić

E, pa, selektor Stojković je pokušao da kontrira narodu i objasni zašto se selekcija vraća kući "uzdignute glave", uz poruku da je ovo "veliki uspeh za srpski fudbal".

Plenio je optimizmom Stojković pre i tokom boravka u Nemačkoj, ali se pokazalo da taj optimizima nije imao pokriće. Pogotovo ga nema po završetku "misije Nemačka".

Najblaže rečeno, čudne odluke o sastavu, izostavljanje nekih fudbalera, a forsiranje drugih iako je očigledno da u ovom trenutku ne zaslužuju mesto u timu zbog forme, obile su se o glavu selektoru.

Prilično šokantno je zvučala informacija da fudbalere nije obavestio do pred skoro sam početak meča sa Danskom ko će igrati u prvoj postavi. Selekcije koje imaju uspeh grade sistem koji se meri sa više godina, igrači kroz treninge stiču rutinu da, sportskim žargonom rečeno, pogode "u trepavicu" svog saigrača. Teško je "svariti" podatak da su fudbaleri tek 90 minuta pre odlučujuće utakmice saznali ko je starter i sa kim će u timu igrati. Odlučujući meč je počela ekipa koja nikada u životu nije igrala zajedno i verovatno nikad više i neće. Utisak je da je Stojković više zbunio naše igrače, nego protivničke.

Srbija, Trening
foto: Nemanja Nikolić

Možda je Nikola Jokić bio u pravu kada je rekao da Srbi "ne vole sport, nego vole da pobeđuju". No, pobednički mentalitet nije ništa loše. Naprotiv. Narod voli pobednike. Zato narod i ne može da proguta stav selektora da smo bili uspešni na prvenstvu na kome smo se plasirali jedva kroz najlakšu kvalifikacionu grupu, i na kome smo imali jedva 6 (šest) šuteva u okvir gola rivala na tri utakmice. Možda odavno nismo fudbalska sila, ali to nije stil igre koji Srbi vole.

I zato Dragan Stojković ne bi smeo da kontrira glasu naroda, već treba da pogleda istini u oči. Treba da bude Dragan Stojković Piksi kojeg znamo kao fudbalsku legendu, da izađe hrabro i prizna da je ovo bio neuspeh, sa svim posledicama koje takvo priznanje nosi.

U suprotnom, preti da ostane upamćen kao selektor Dragan Stojković Kiksi.

(Dejan Ignjatović)

Bonus video:

00:17

Piksi bacio akreditaciju po završetku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track