REPREZENTACIJA SRBIJE TAMO GDE JOJ MESTO NIJE! Poražavajuća statistika sa Evropskog prvenstva, SAMO JEDNA EKIPA je lošija
Foto: Nemanja Nikolić

BAŠ LOŠE

REPREZENTACIJA SRBIJE TAMO GDE JOJ MESTO NIJE! Poražavajuća statistika sa Evropskog prvenstva, SAMO JEDNA EKIPA je lošija

Fudbal -

Luka Jović je postigao gol u 95. minutu meča sa Slovenijom iz prekida i ostaće upamćen kao jedini strelac pogotka za "orlove" na Evropskom prvenstvu 2024. godine.

Odbrana Srbije se konačno ukomponovala za ovaj turnir, ali je napad škripao i jedva da smo stvorili neku šansu. Sada je izašla zvanična statistika koja kaže da je samo Škotska bila napadački lošija od Srbije.

Kada se gleda statistika xG (expected goals na engleskom jeziku), Orlovi se nalaze na samom dnu.

U pitanju je statistika koja meri broj očekivanih golova prema šansama koje je neki tim imao

Srbija je na tri utakmice dala jedan gol, a imala xG 2,11 što znači da je prema verovatnoći trebalo da postigne dva pogotka. Jedini gori od nas su Škoti sa xG koji je iznosio 0,95, međutim oni su postigli dva gola na prvenstvu.

Samo malo iznad Srbije sa 2.19 je Engleska, Slovenci su imali 2.62, a Danci su prikazali najviše napadački u našoj grupi i imali su 3,15 očekivanih golova.

Zanimljivo je da je ekipa koja je trebalo da postigne najviše golova u grupnoj fazi Hrvatska sa 6,56. U pitanju je, podsetimo, ekipa koja je postigla tri gola ispala sa prvenstva. Dakle, statistika, ali i činjenica da su protiv Albanije i Italije primili golove u poslednjim sekundama nadoknade vremena, govore nam da naše komšije nisu imale sreću na ovom prvenstvu.

Druga na listi je Francuska koje je i pored XG-a od 5,88 dala samo dva gola, pa slede Portugal, Španija i Turska. Kada se gleda zapravo broj postignutih golova Nemačka je ubedljivo najefikasnija sa osam, Austrijanci su dali šest, a po pet su imali Turska, Portugal, Španija i Švajcarska.

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

00:34

Slavlje posle gola Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track