KO BI MOGAO DA NASLEDI PIKSIJA NA KLUPI SRBIJE? Paunović za NASTAVAK BAJKE, prilika za Jokana, stranac... Ili VELIKO IZNENAĐENJE!
Foto: LISES RUIZ / AFP / Profimedia, EPA Peter Powell, EPA Anna Szilagyi, Shutterstock, Printscreen

vrteška

KO BI MOGAO DA NASLEDI PIKSIJA NA KLUPI SRBIJE? Paunović za NASTAVAK BAJKE, prilika za Jokana, stranac... Ili VELIKO IZNENAĐENJE!

Fudbal -

Dragan Stojković Piksi završio misiju na mestu selektora srpske fudbalske reprezentacije.

EURO 2024, Srbija, Slovenija, Dragan Stojković Piksi
foto: EPA Mohamed Messara

Iako ima ugovor do 2026. godine, prema određenim informacijama, Dragan Stojković Piksi i FSS sporazumno će raskinuti saradnju posle lošeg rezultata Orlova na EP u Nemačkoj i činjenice da Srbija nije prošla grupu, niti ostvarila pobedu.

Slaviša Jokanović
foto: www.fcdm.ru

Veliko je pitanje, ko će biti naslednik. Kandidata nema mnogo, u prvi plan izlaze dva imena Slaviša Jokanović i Veljko Paunović. Prvi je slobodan, dok drugi ima angažman u meksičkom Tigresu. Po nekom nepisanom pravilu, pošto je Piksi kao bivši fudbaler Crvene zvezde bio prethodni izbor, sada je red na nekog iz Partizana, a i Jokanović i Paunović nosili su crno-beli dres.

Veljko Paunović
foto: Profimedia

Slaviša Jokanović se i prethodnih sezona dovodio u vezu sa mestom selektora. Poslednju deceniju radio je u engleskom Čempionšipu, Izraelu, Kataru, Rusiji... Sa druge strane, Veljko Paunović je trener koji je bio prvak sveta sa omladinskom reprezentacijom 2015. i gde je čak osmorica igrača iz Novog Zelanda bila učesnik na EURO 2024 tako da bi njegov dolazak mogao da bude prilika za nastavak bajke. Navodno, Paunović bi pored toga što bi Partizan stao uz njega, dobio i podršku Crvene zvezde.

Dušan Tadić
foto: Sven Beyrich/SPP / imago sportfotodienst / Profimedia

Ne treba zaboraviti i da bi Dušan Tadić, aktuelni kapiten reprezentacije, mogao da iz kopački sedne na trenersku klupu. Ako sam tako odluči. Iza njega stoje određeni ljudi u FSS, konkretno vojvođanska struja, vrlo jaka i uticajna u Savezu. Unazad nekoliko meseci Tadić je javno pričao da ima ambiciju da postane trener i da mu je krajni cilj da bude selektor. Prvi je neodmerenim izjavama narušio autoritet Dragana Stojkovića Piksija, a ostaje pitanje kako bi se na novom mestu kotirao u svlačionici. Ugovor sa Fenerbahčeom ne bi trebalo da bude problem, ukoliko Tadić dobije podršku.

Pojedine struje u FSS ozbiljno zagovaraju tezu da novi selektor treba da bude stranac. I idu toliko konkretno da to treba da bude Italijan ili Nemac. Spekuliše se i sa pojedinim jakim imenima iz ovih zemalja, a na ruku zagovornicima ove ideje ide argument, da na selektora stranca, niko sa strane ne bi mogao da vrši pritisak ili bilo kakav uticaj. Opet, Srbija sa strancima nije imala mnogo uspeha. Treba se setiti kako su prošli Španac Havijer Klemente, ili Holanđanin Dik Advokat.

Miodrag Božović, Miodrag Božović Grof
foto: Zorana Jevtić

Pored nabrojanih kandidata koji su izbili u prvi plan, mesto selektora reprezentacije mogli bi da obavljaju Ivan Jovanović, Miodrag Grof Božović, Aleksandar Janković i Vladimir Ivić, stručnjaci koji su trenutno slobodni. Pod ugovorom su Dejan Stanković (Spartak Moskva) i Vladan Milojević (Crvena zvezda), stručnjaci koji bi sigurno mogli bez problema da budu selektori reprezentacije Srbije i koji su poslednjih godina dovođeni u vezu sa nacionalnim timom.

Kurir sport

00:22

Srpski navijači u Minhenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track