JOAKIM LEV JE PRVI PIK, ALI JE SRBIJI PONUĐEN JOŠ JEDAN NEMAC: Radi se o treneru kojeg su fudbaleri nazivali SADAM i DIKTATOR!
Foto: ALEX GRIMM / AFP / Profimedia

širi se izbor

JOAKIM LEV JE PRVI PIK, ALI JE SRBIJI PONUĐEN JOŠ JEDAN NEMAC: Radi se o treneru kojeg su fudbaleri nazivali SADAM i DIKTATOR!

Fudbal -

Pored Joakima Leva određenim krugovima u FSS kao novi selektor Srbije, ponuđen je i Feliks Magat.

Feliks Magat
foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Legendarni Nemac Feliks Magat (70) koji je bio vrhunski fudbaler, a kao stručnjak dokazao se vodeći Hertu, Šangdong, Fulam, Volfzburg, Šalke, Bajern, Bajern Štutgart, Ajntraht, Verder, Nirnberg i Hamburger. Ukupno je tri puta proglašavan za trenera godine u Bundesligi. Uostalom, jedini je trener u istoriji nemačkog fudbala koji je dve godine uzastopno osvajao duplu krunu, Bundesligu i Kup Nemačke. I to sa Bajernom, 2005. i 2006. godine.

Feliks Magat pre povezivanja sa reprezentacijom Srbije, bio je ozbiljan kandidat da preuzme Ganu. U nekoliko navrata imao je ponudu od saveza BiH. Kao i Joakim Lev, tako i Feliks Magat, kao produkt nemačke fudbalske škole, na prvo mesto stavlja disciplinu, što je bila rak rana nacionalnog srpskog tima proteklih godina.

Joakim Lev, Bastijan Švajnštajger
foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

Uticajni krugovi u FSS kao prvog pika vide Joakima Leva sa kojim bi u Srbiju došao Bastijan Švajnštajger, mada nisu zapostavili ni Feliksa Magata. U drugom planu su za sada Veljko Paunović i Slaviša Jokanović, mada, ukoliko bi stranci odbacili mogućnost saradnje, sigurno je da bi se rukovodstvo okrenulo domaćim trenerima.

Valja podsetiti da je Feliks Magat bio kandidat za selektora fudbalske reprezentacije Srbije 2013. godine, kada se o njemu ozbiljno razmišljalo i kada je trebalo da zameni Sinišu Mihajlovića, posle neuspeha u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine.

Feliks Magat kao fudbaler bio je fudbalski umetnik, dok je kao trener, baš zbog toga što je zagovarao gvozdenu disciplinu i kondiciju, od fudbalera dobio nadimak "Sadam" po nekadašnjem predsedniku Iraka Sadamu Huseinu. Nosio je i nadimak „Kualiks“, što je kombinacija njegovog imena i nemačke reči „kualen“ što znači „mučiti“. Fudbaleri su ga u šali opisivali kao „poslednjeg diktatora u Evropi“.

Feliks Magat
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN CONDITIONS

Kada je počeo fudbalsku karijeru u Sarbrikenu, mnogo mu je pomogao trener, usmerivši ga u pravom smeru Srbin Slobodan Čendić. Feliks Magat to nije zaboravio i često je govorio o svom prvom učitelju.

Zanimljivo, Feliks Magat rođen je 26. jula 1953. u mestu Ašafenburg. Otac mu je bio Portorikanac, a majka Nemica. Nikada se nisu venčali, jer je Feliksov otac bio bio vojnik u američkoj bazi, koji se posle godinu dana od njegovog rođenja vratio u Portoriko. Magat se prvi put čuo sa tatom kada je već imao 15 godina.

Kurir sport

00:46

Srpski navijači u Minhenu uoči utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track