LIGA SAUDIJSKE ARABIJE KRIVA ZA DEBAKL REPREZENTACIJA NA EURO: Srbija je to osetila! Ali i Hrvatska i Belgija! RONALDO je očajan!
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

arapski milioni

LIGA SAUDIJSKE ARABIJE KRIVA ZA DEBAKL REPREZENTACIJA NA EURO: Srbija je to osetila! Ali i Hrvatska i Belgija! RONALDO je očajan!

Fudbal -

Fudbaleri koji igraju u bogatim klubovima Saudijske Arabije našli su se pod lupom evropske javnosti, posle neubedljivih i loših partija na Evropskom prvenstvu.

Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Srbija je u svojim redovima imala dvojicu igrača iz Saudijske Arabije, iz šampiona te država Al Hilala - Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinkovića-Savića. Ni jedan, ni drugi nisu briljirali na EURO 2024. Mitrović nije postigao gol, igrao je baš slabo, dok je Sergej bio neprepoznatljiv, na dušu mu ide gol Slovenije.

Vidljivo je da fudbaleri koji dolaze iz lige Saudijske Arabije ne igraju intenzitetom i takmičarskim ritmom kao oni koji su u Evropi. Nekima je čak i fizička sprema upitna, pojedincima i voljni momenat. Onaj koji odstupa iz gomile jeste N'Golo Kante iz Francuske, svi ostali su, blago rečeno zakazali.

N'Golo Kante, Ngolo Kante
foto: Paul Terry / Zuma Press / Profimedia

Ogroman novac koji su šeici, inače vlasnici svih fudbalskih klubova u Saudijskoj Arabiji, uložili u transfere doveo je do toga da su se mnoga velika imena odlučila da u najboljim godinama karijeru nastave u toj zemlji. Sam kvalitet lige nije upitan, ali deluje da nešto nedostaje... Profesionalna fudbalska liga Saudijske Arabije imala je vrednost u prošloj sezoni od 838.090.000 evra. To je na primer četiri puta više od vrednosti Superlige Srbije, skoro u rangu liga Turske, Belgije, Holandije i Portugala.

Kristijano Ronaldo
foto: Jan Huebner / imago sportfotodienst / Profimedia

I španski novinari su konstatovali da njihovi reprezentativci iz Saudijske Arabije ne briljiraju, odnosno da nisu na takmičarskom nivou i ritmu koji su posedovali u vreme kada su igrali u Evropi. Konkretno, kritikovali su štopera Ejmerika Laporta, kojem se to nije dopalo, pa je poručio medijima da imaju predrasude.

Janik Karasko, Teo Ernandez
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Slično su konstatovali i belgijski novinari, koji pišu da bi Janik Karasko sigurno dao gol iz pozicije kada ga je blokirao Teo Ernandez, u duelu Belgije i Francuske (0:1), u osmini finala, kod rezultata 0:0. I portugalski mediji ne gledaju blagonaklono na partije izuzetno očajne Kristijana Ronalda u dresu nacionalnog tima. Hrvati nisu štedeli Marcela Brozovića, konstatujući da je to drugi fudbaler u odnosu na onog koji je do pre samo jednu godinu igrao za Inter.

Marcelo Brozović
foto: BEAUTIFUL SPORTS/Wunderl / imago sportfotodienst / Profimedia

Na Evropskom prvenstvu igra 14 fudbalera koji su proteklu sezonu bili članovi klubova iz Saudijske Arabije. To su Srbi Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić, Škot Džek Hendri (Al Etifak), Španac Ejmerik Laport (Al Nasr), Hrvat Marcelo Brozović (Al Nasr), Holanđanin Žeoržino Vijnaldum (Al Etifak), Francuz N'Golo Kante (Al Itihad), Belgijanac Janik Karasko (Al Šabab), Rumun Andrej Burka (Al Ohdod), Turčin Merih Demiral (Al Ahli), Gruzin Solomon Kvirkvelia (Al Ohdod), Portugalci Kristijano Ronaldo (Al Nasr), Otavio Monteiro (Al Nasr) i Ruben Neves (Al Hilal).

Miloš Degenek
foto: www.crvenazvezdafk.com

Miloš Degenek, fudbaler Crvene zvezde, igrao je u Saudijskoj Arabiji 2019. godine. Bio je član Al Hilala, za koji sada igraju Mitrović i Milinković-Savić. On ima suprotni mišljenje od evropske sportske javnosti.

- Pratim EURO, vrlo intenzivno i ne bih se složio sa evropskim novinarima. Mogu s pravom reći da potcenjuju fudbalsko prvenstvo Saudijske Arabije. Igrao sam tamo i po meni, to je ozbiljna i zahtevna liga sa kvalitetnim intenzitetom fudbala. Poštujem šta se piše, ali rekao bih sledeće. Treba da se gleda i mentalitet svakog fudbalera. Pogledajte Kantea. Nije igrao dve godine za Francusku, a sada je u svakoj utakmici na EP bio među najboljim igračima. Liga u Saudijskoj Arabiji je sada jača, nego u moje vreme, vidi se to po imenima fudbalera iz Evrope i Južne Amerike. I biće sve kvalitetnija. Dolaze Načo, Morata, čujem i još neki igrači - ocenio je Miloš Degenek.

Kurir sport

00:22

Srpski navijači u Minhenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track