Da li se fudbal promenio? To je pitanje koje se sve češće postavlja kada se vodi polemika oko savremenog načina igre.

Nesporno je da se današnji fudbal bitno razlikuje u odnosu na onaj koji se igrao pre 15 godina, a kamoli 30 i više. Jednostavno, sve je otišlo na mnogo viši nivo, igra se mnogo brže, u tzv."šestoj" brzini, a snaga i tehnika su ono što se najviše ceni, uz preduslov pomenute brzine.

profimedia0866511997.jpg
Paul Terry / Zuma Press / Profimedia 
foto: Paul Terry / Zuma Press / Profimedia

Ipak, ako je suditi po dosadašnjim mečevima na Evropskom prvenstvu, igra se promenila u još jednoj stvari. Klasični napadači tzv. "sidraši" ne dolaze toliko do izražaja i nisu toliko opasni po gol kao ranijih godina. U čemu je stvar? Deluje kao i da se sama filozofija igre kod ekipa više zasniva na nekim drugačijim načinima da se ugrozi gol protivnika.

Treneri su u velikoj meri napustili onaj "stari" način gde se lopta samo udara na visoke, krupne i masivne napadače koji svojom snagom prave problem odbrambenim igračima.

profimedia0882162327.jpg
Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Danas imamo slučaj gde je većina trenera preuzela taktičke zamisli Pepa Gvardiole i primenila ih u svojoj ekipi. Taj gvardiolizam najprepoznatiji je po tzv. "lažnim" devetkama odnosno špicevima koji zapravo to i nisu. Nisko težište, brzina i izuzetna tehnika su vrline koje odlikuju ovaj novi profil igrača. Tome u prilog ide i statistika klasičnih sidraša iz dosadašnjih utakmica Evropskog prvenstva.

Aleksandar Mitrovićje neko od koga smo očekivali mnogo u Nemačkoj. Ipak, Mitar nije bio ni blizu svog nekadašnjeg nivoa i nije postigao nijedan gol na najvećoj evropskoj smotri. Engleska se doslovno provukla u Nemačkoj, a ni njihov napadač Hari Kejn nije briljirao, dva gola na pet utakmica sigurno nije nešto što zadovoljava apetite "razmažene" engleske publike.

serbia-england-srbija-engleska-fudbalski-savez-srbije-foto-nemanja-nikolic-11.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

BelgijanacRomelu Lukakuje neko ko je možda najtipičniji predstavnik te "stare" garde napadača. Lukaku formalno nije postigao nijedan pogodak, ali mu je VAR poništio čak tri tako da možemo da pričamo da je on jedan od najmaleroznijih igrača na svetu.

Alvaro Morata igra definitivno najbolji fudbal sa Španijom na Euru, ali je i on poput njegovih kolega iz drugih reprezentacija postigao samo jedan pogodak. Delom su za to zaslužna i krila "crvene furije" Jamal i Vilijams preko kojih se igra zasniva.

lukaku.jpg
EPA/OLIVIER MATTHYS 
foto: EPA/OLIVIER MATTHYS

Čast sidraša bez sumnje je odbranio napadač NemačkeNiklas Filkrug koji nije počeo nijednu utakmicu, a postigao je dva gola za prosečno pola sata po meču. Koliko je značio timu Julijana Nagelsmana govori činjenica da su "panceri" postali opasni po gol Španije u četvrtfinalu tek kada je igrač Dortmunda kročio na teren.

Tada su i Nemci shvatili da je jedini način da ugroze gol protivnika da se vrate starom načinu - centaršutevima na robusnog napadača. To im se isplatilo, jer je Filkrug imao bar pet šuteva na gol, pogodio je stativu i konstantno bio opasan po gol.

profimedia0884140146.jpg
Nick Potts / PA Images / Profimedia 
foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Evidentno je da su napadači podbacili i da se sama igra menja, ali isto tako se pokazalo da u trenucima kada ekipa juri rezultat da je najbolje rešenje okrenuti se načinu igre pre gvardiolizma.

Statistika "sidraša" na Euru

1. Aleksandar Mitrović - 3 utakmice - 240 minuta - 0 golova 2. Hari Kejn - 5 utakmica - 464 minuta - 2 gola 3. Romelu Lukaku - 5 utakmica - 360 minuta - 0 golova 4. Alvaro Morata - 5 utakmica - 311 minuta - 1 gol 5. Niklas Filkrug - 5 utakmica - 167 minuta - 2 gola

Kurir sport

BONUS VIDEO:

Kurir Piksi se obraća naciji pred Euro