Fotografije na kojima Leo Mesi kupa petomesečnog Laminea Jamala postale su hit u svetskim medijima.

profimedia0888459808jamal.jpg
Moritz Mueller / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Moritz Mueller / imago sportfotodienst / Profimedia

Nije bilo poznato kako su se uopšte pojavile ove fotografije, sve dok nije otkriveno da je otac Lamina Jamala objavio iste na društvenim mrežama.

Snimanje je bilo u dobrotvorne svrhe, a set fotografija uradila je Džoan Montfor u decembru 2007. godine. Ona je rekla je za magazin "Atletik":

- Ovu fotografiju je bilo teško snimiti. Moglo bi se reći da sam se morala dobro potruditi da to uradim.

Bilo je to fotografisanje za dobrotvorni projekat između Barselone i Diario Sporta. Fotografije su objavljene u kalendaru za 2008. godinu, a prihod je podeljen dobrotvornim organizacijama u Kataloniji i UNICEF.

Fudbaleri Barselone slikali su se sa decom, na spisku je bilo po 12 igrača za svaki mesec za kalendar. Leo Mesi je dobio bebu Jamala. Montfortova se prisetila:

- Mesi je i sada stidljiv, ali je tada bio još više. Našao se pored deteta u plastičnoj kadi i majke. U početku nije bilo interakcije, ali onda je malo po malo sve počelo da funkcioniše.

mesi.jpg
Luis ROBAYO / AFP / Profimedia 
foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Postoje najmanje tri fotografije, dve prikazuju Mesija pored Jamala, a na trećoj ga drži u naručju.

- Neverovatno! Tada niko nije mogao da zamisli da će to dete postati fudbaler. I ko će na kraju postati Mesi.

Potrudila se Monfortova da svakoj porodici koja je učestvovala na setu da fotografije.

- Igračima Barselone možda nije bilo toliko stalo, ali roditelji su bili veoma srećni. Živeli su 40 kilometara od Barselone. Ne bi svi pristali da putuju tako daleko sa malim detetom.

Mesi je u trenutku Jamalovog rođenja već šampion Španije i pobednik Lige šampiona. Jamal je rođen 13. jula 2007. godine, a u decembru kada je rađen set imao je pet meseci. Mesi je u to vreme igrao svoju četvrtu sezonu u prvom timu Barse.

Sa sedam godina, Lamine Jamal je ušao u akademiju u Barseloni. U to vreme, Mesi je već postao šestostruki šampion Španije, osvojio je tri Lige šampiona, postigao 73 gola u jednoj sezoni i osvojio četiri Zlatne lopte.

Kada je Jamal imao 12 godina, Marka je o njemu pisala u posebnom članku. Smatrali su ga kopijom Mesija, nazivali ga najboljim igračem akademije i pitali se da li će ga klub zadržati za nekoliko godina. Mesi je u to vreme nastavio da postiže 40-50 golova po sezoni, doveo je broj pobeda u Španiji na deset i osvojio šest nagrada Zlatne lopte.

Pošto je jedva napunio 15 godina, Ćavi je pozvao Jamala da trenira sa prvim timom. Mesi je u tom trenutku počeo svoju drugu sezonu za PSŽ. I završio je kada je Jamal debitovao za Barsu sa istih 15 godina.

Laminov debi na startu kluba, u Ligi šampiona, prvi gol - sve se to dogodilo kada je Mesi već otišao u MLS da igra za Inter Majami. Jamal je Mesija nazvao uzorom i verovatno je umoran od večitih pitanja o Aregntincu.

- Mesi je moj uzor. Uvek je bio i ostao, čak i sada kada igram za Barselonu. On me je inspirisao. Nikada nisam imao drugog uzora - rekao je Jamal i otkrio:

- Mesi je najbolji igrač u istoriji, a činjenica da me porede sa njim je neverovatna. Ali sa njim niko ne može da se meri, a najmanje ja, koji tek počinje da igra. Voleo bih da mogu da postignem bar polovinu onoga što je njemu uspelo karijeri.

profimedia0888352851jamal1.jpg
PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije samo Mesi ukrao srce Jamalu, već još jedan bivši as Barselone.

- Uvek sam govorio da je Leo Mesi najbolji igrač u istoriji, ali najviše od svega voleo sam da gledam Nejmara.

Kurir sport

Kurir Navijači Švajcarske u Dizeldorfu