Naredne nedelje fudbaleri Partizana odigraće prvu utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Dinama iz Kijeva.

trisovic1.jpg
Printskrin/jutjub 
foto: Printskrin/Jutjub

Ukrajinci se maksimalno spremaju za vicešampiona Srbije. Tamošnji mediji posvećuju veliku pažnju ovom duelu, jer je kijevski Dinamo fudbalska institucija u toj zemlji. Zbog toga je o duelu Partizana i Dinama za portal "Fudbal 24" govorio Aleksandar Trišović, koji je dugi niz godina igrao u toj zemlji.

Dinamo iz Kijeva biće domaćin u prvoj utakmici 23. jula, neutralnom terenu u Poljskoj, u gradu Lublinu.

- Biće veoma teška utakmica. Svi znaju ko je Dinamo, na kom nivou i koliko kvalitetno igra. Uostalom, konstantno učestvuje na međunarodnim takmičenjima, uključujući Ligu šampiona. Protivnik kojeg morate da poštujete -rekao je Aleksandar Trišović.

stanoje.jpg
Www.partizan.rs 
foto: www.partizan.rs

Ukrajince je interesovalo kako izgleda Partizan trenutno, koliko je kvalitetan igrački kadar kojim raspolaže trener Aleksandar Stanojević.

- Želim da napomenem da je Crvena zvezda bila šampion Srbije svaki put u poslednjih sedam godina, dok je Partizan osvojio kup samo tri puta u tom periodu. Dinamov rival nije uspevao da se takmiči sa liderom našeg šampionata. Klub je u određenim problemima i nikako ne uspeva da pronađe rešenje. Neuspesi u prvenstvu su doveli i do napetog odnosa sa navijačima. Oni odbijaju da prihvate da klub igra sporednu ulogu, pa naravno zahtevaju da klupski menadžment promeni nešto kako bi se osvojila titula. Njihovo rešenje je jasno - predsednik, generalni direktor i sportski direktor moraju da odu. Do tada, veoma malo navijača dolazi na stadion kada je Partizan domaćin.

Prošle sezone Partizan je vodio trener Igor Duljaj, ali je na kraju sezone dobio otkaz.

- Želeo bih da napomenem da su navijači pozitivno gledali na Igorovo vođenje ekipe. On je bio sjajan fudbaler, klupska legenda. Navijači su počeli malo i da se vraćaju na stadion. Međutim, na proleće je postalo jasno da će Zvezda opet da bude šampion. Ubrzo je otišao i sve u klubu se vratilo na staro. Odnos navijača i uprave je ponovo bio napet.

cukarickipartizan-07.jpg
@starsport 
foto: @starsport

Objasnio je i zašto postoji netrpeljivost između uprave Partizana i Grobara.

- Kada tim nije u stanju da ispuni cilj sedam godina psihološki pritisak postaje još veći i igrači još više gube na samopouzdanju. Novi trener Aleksandar Stanojević je došao. Ovo mu je treći povratak u Partizan. On je vrlo ozbiljan trener, uvek traži disciplinu na terenu i očekuje da njegova ekipa igra, da se ne muči. Njegovi timovi uvek rade dobru pripremu. Naravno, trenutno je Partizanu prioritet da preskoči Dinamo Kijev. Taj uspeh bi mu vratio naklonost navijača.

Interesovalo je Ukrajince da li je Partizan defanzivan, ili ofanzivan tim.

- Voleo bih da istaknem njegov napadački potencijal. Imaju brze igrače poput Mateusa Saldanje i Sameda Baždara. Oni znaju da zadrže loptu, ali i da je se oslobode pravovremeno, pošto imaju odličan pregled igre. Prošle sezone su vukli tim. Najbolji igrač im je verovatno golman Aleksandar Jovanović. To doduše govori više o određenim problemima u odbrani. Napadač Đorđe Jovanović se sada vratio iz Bazela. Biće još novajlija, ali teško je oceniti tim pre početka sezone. Partizan ima internacionalnu ekipu, jer su tu igrači iz Južne Koreje, Francuske, Holandije, Gane, Senegala, Konga, BiH i Hondurasa. Zanimljivo je da su većinom vezni fudbaleri. Još jednom ću da ponovim, to je brza ekipa.

trisovic.jpg
Printskrin/jutjub 
foto: Printskrin/Jutjub

Partizan je prošle sezone imao gotovo 20 bodova manje od Zvezde. Ukrajince je interesovalo da šampion Srbije toliko jak ili je Partizan prosečan.

- Crvena zvezda je neprikosnoven vladar srpskim fudbalom. Imaju kvalitetan menadžment, trenera i selekciju. Svi idu u istom smeru. Tradicija koja je postavljena još ranije, osvajanjem Kupa evropskih šampiona 1991. godine u potpunosti je u srži svih sfera kluba. Partizan je takođe legendaran klub, ima slavnu istoriju, ali trenutno je potpuno inferioran u odnosu na svog najvećeg rivala. Zato i jeste ta nervozna, negativna atmosfera oko kluba.

Vrlo je moguće da oba kluba utakmice igraju bez podrške najvatrenijih navijača. Dinamo zbog rata u Ukrajini, a Partizan zbog sukoba Grobara i uprave.

- Apsolutno. Nije stvar samo u tome što su navijači strastveni, već oni ovde imaju uticaj na poteze tima. Deluje nekad kao da su igrači i navijači jedna jedinka. Sada će Partizanu nedostajati jedan bitan njegov deo. Naravno da će to uticati na igru. Možda bude i krucijalno, jer u Beogradu se igra revanš. Pobednik dvomeča će se rešavati na tom meču kako god da se završi prva utakmica.

partizan-zvezda-0072.jpg
Starsport/Peđa Milosavljević 
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Aleksandar Trišović je izneo i svoje mišljenje vezano za to ko će biti uspešniji u okršaju dva kluba.

- Dinamo Kijev! Nisam njihov navijač, naravno. Više bih voleo srpski klub da pobedi. Međutim, po mom mišljenju Dinamo je jači i proći će dalje - zaključio je Aleksandar Trišović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i OFK Beograda, koji je u Ukrajini nosio dres klubova Volin, Krivbas, Metalist, Černomorec, Zakarpatje i Hoverla.

Aleksandar Trišović (40) nosio je dres Crvene zvezde od 2006. do 2008. godine. Bio je standardan kod trenera Dušana Bajevića, da bi posle njegovog odlaska pao u drugi plan. Trišović je igrao za Srbiju u prvom meču samostalne reprezentacije protiv Češke (3:1), kada je u Uherskim Hradištima bio strelac trećeg gola za Orlove koje je tada predvodio selektor Havijer Klemente.

Aleksandar Trišović živi u rodnom Kraljevu i radi kao trener u Slogi, u kojoj je i počeo da igra fudbal.

Kurir sport/Fudbal 24

Kurir Grobari na 172. večitom derbiju