ŠOKANTAN PREOKRET! Selektor dobio podršku Saveza, pa PODNEO OSTAVKU posle Eura!
Foto: UWE KRAFT / imago sportfotodienst / Profimedia

DAO OTKAZ

ŠOKANTAN PREOKRET! Selektor dobio podršku Saveza, pa PODNEO OSTAVKU posle Eura!

Fudbal -

Iako je vodio Englesku do finala Evropskog prvenstva, Geret Sautgejt, dosadašnji selektor, dao je ostavku na tu poziciju.

Fudbalski savez Engleske mu je, nakon finala u Berlinu, prvo pružio podršku, ali je ipak prihvatio ostavku i već radi na pronalasku zamene.

- Posle 102 utakmice i gotovo osam godina, Geret Sautgejt je saopštio da će da napusti poziciju selektora Engleske - navedeno je u saopštenju uz reči "Hvala ti Geret".

- Kao ponosni Englez, bila mi je čast da igram za Englesku, ali i da budem selektor. To je značilo sve za mene i dao sam sve za ovu reprezentaciju. Ali, vreme je za promenu, za novo poglavlje. Finale u Berlinu protiv Španije je moja poslednja utakmica kao selektora Engleske - poručio je Sautgejt.

Iako Engleska nije igrala ni blizu očekivanog nivoa stigla je do same završnice Evropskog prvenstva. Nakon poraza od Španije u finalu mediji na ostrvu su neprestano pisali o budućnosti selektora.

Mnogi stručnjaci, analitičari i bivši fudbaleri verovali su da bi Savez trebalo da se zahvali Sautgejtu na saradnji, ali dogodilo se suprotno. Selektor je dobio podršku, a sada se ispostavilo se da to nije važno.

Podsetimo, Engleska je takmičenje počela pobedom nad Srbijom rezultatom 1:0. Odigrala je nakon toga dve utakmice bez pobednika protiv Danske (1:1) i Slovenije (0:0).

U nokaut fazi je, uz puno muke, nakon produžetaka, izbacila Slovačku, a potom bila bolja u penal seriji od Švajcarske.

EURO 2024, Srbija, Engleska
foto: Nemanja Nikolić

I u polufinalu su se mučili Englezi. Imali su zaostatak od sedmog minuta, izjednačili su u 18. sa bele tačke, a do pobede došli u 90. minutu.

U finalu je Španija bila bolja i zasluženo stigla do pobede.

Sautgejt je ulogu selektora obavljao od 2016. godine. Vodio je Englesku na Svetskim prvenstvima u Rusiji 2018. (četvrto mesto) i Kataru 2022. (četvrtfinale), kao i na Evropskim prvenstvima 2020 (drugo mesto) i Nemačkoj (drugo mesto).

Bonus video:

00:45

Navijači Engleske i Španije u Berlinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track