Puklo je između selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića i Dušana Tadića na Evropskom prvenstvu, a posledica svega toga je odluka kapitena da ne igra za nacionalni tim dok je za njegovom čelu Piksi.

serbiatraining213086.jpg
Starsport/Peđa Milosavljević 
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Prema saznanjima Kurira, selektor Dragan Stojković želi da obavi razgovor sa Dušanom Tadićem i jasno mu predoči gde ga vidi u budućnosti, kada je u pitanju reprezentacija. Kapiten, svestan da u Ligi nacija i kvalifikacijama za SP 2026. neće biti u startnih 11 i da će mu minutaža biti ograničena, odlučio je da preduhitri selektora. Povukao je sličan potez kao i Nemanja Radonjić i rešio da ne igra za Srbiju dok je Stojković selektor.

srbijabugarskapress4212.jpg
Starsport/Peđa Milosavljević 
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Hoće li odluka Dušana Tadića biti pogubna za Orlove, ili se njegov izostanak neće ni osetiti, pokazaće vreme. I to već na jesen, kada krene Liga nacija i kad Srbija bude odigrala šest utakmica protiv Španije, Švajcarske i Danske.

lazar-tadic-fss.jpg
Fss 
foto: FSS

Prirodan naslednik na mestu Dušana Tadića u reprezentaciji jeste Lazar Samardžić. Srbin rođen u Berlinu koji je prošao sve selekcije Nemačke planiran je u nacionalnom srpskom fudbalskom timu da zameni Tadića i ponese "desetku" u budućnosti. Samardžić ovog leta traži klub sa kojim bi mogao da igra u Ligi šampiona, a jedan od onih sa kojim pregovara je i Milan.

profimedia0883797560ivan1.jpg
dts Nachrichtenagentur / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: dts Nachrichtenagentur / imago sportfotodienst / Profimedia

Drugi mlađi fudbaler koji bi mogao da odgovori zadacima, mada mu to nije prirodna pozicija jeste Ivan Ilić. Na EP u Nemačkoj pokazao je svoj kvalitet i deluje da on može da napreduje. Opet, ako napusti Torino i pređe u Zenit za veliki novac, pitanje je u kakvoj formi će biti Ivan Ilić, jer je prvenstvo Rusije daleko slabije od Serije A.

zvezdaradnicki169477.jpg
Starsport/Peđa Milosavljević 
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Na širem spisku pred EP, selektor Stojković je na ovoj poziciji video i "desetku" kragujevačkog Radničkog 1923 Milana Aleksića. Čak ga je i javno pohvalio, rekavši da nekadašnji polaznik omladinske škole Partizana "sa 18 godina ima prijem lopte kao Leo Mesi. Kao i fenomenalnu kontrolu lopte, pregled, pas..."

serbia-england-srbija-engleska-fudbalski-savez-srbije-foto-nemanja-nikolic-26.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Na ovom mestu probao je u nekoliko navrata selektor Stojković i Sašu Lukića, ali je jasno da se fudbaler Fulama bolje snalazi u defanzivnoj liniji. Bilo je to posebno vidljivo na meču protiv Slovenije, ali i u nekoliko navrata u kvalifikacijama. Lukić može da igra kao centralni vezni, ali je jači na svom mestu, nešto dalje od gola.

cukarickivojvodinakup-76.jpg
Starsport/Srđan Stevanović 
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Srbija nema veliki izbor kada su u pitanju centralni vezni fudbaleri. Od mlađih zadacima na ovoj poziciji mogli bi u budućnosti da odgovore Igor Miladinović (21) iz Čukaričkog, Jovan Šljivić (18) iz Crvene zvezde, Mihajlo Petrović (18) iz Partizana, Nikola Knežević (21) iz Crvene zvezde, Marko Mladenović (19) polaznik Ajaksove škole fudbala, trenutno bez kluba, Andrej Petrović (18) iz Crvene zvezde, Andrija Maksimović (17) iz Crvene zvezde, Aleksa Vasilić (16) iz Crvene zvezde...

Desetke Srbije

Lazar Samardžić

Godine: 22

Visina: 184 cm

Težina: 70 kg

Klub: Udineze

Vrednost: 20.000.000

Ivan Ilić

Godine: 23

Visina: 186 cm

Težina: 77 kg

Klub: Torino

Vrednost: 18.000.000

Saša Lukić

Godine: 27

Visina: 183 cm

Težina: 76 kg

Klub: Fulam

Vrednost: 10.000.000

Milan Aleksić

Godine: 18

Visina: 179 cm

Težina: 70 kg

Klub: Radnički 1923

Vrednost: 700.000

Kurir sport

Kurir sport Piksi grli Samardžića na treningu