Javnost i struka u fudbalskoj Srbiji složili su se da više pažnje treba posvetiti mladim igračima, te da je A reprezentaciji potrebna nova krv, posle neuspeha na Evropskom prvenstvu.

heml8220.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Selektor Dragan Stojković Piksi dobio je poverenje Izvršnog odbora FSS, a u svom izveštaju najavio je podmlađivanje srpske reprezentacije. Kurir je u svojoj analizi pokušao da pomogne selektoru sa igračima koji bi mogli da zamene Dušana Tadića, koji je najavio povlačenje iz nacionalnog tima.

profimedia0887616552ralf1.jpg
Sportimage Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Sportimage Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovim povodom više nego zanimljiva vest dolazi iz Austrije. Naime, selektor fudbalske reprezentacije te zemlje Ralf Rangnik odlučio je da napravi četverodnevni kamp za najveće talente Austrije. Šansu da radi sa selektorom i jednim od najboljih trenera u Evropi dobiće 33 najperspektivnija fudbalera rođeni od 2005. do 2008. godine.

Sportska redakcija Kurira veruje da bi nešto slično mogao da napravi i selektor Dragan Stojković, koji bi mogao da po svom izboru i izboru saradnika kojima veruje izabere ono najbolje što Srbija ima, od mlađih kadeta do omladinaca i nekoliko dana provede u radu sa njima. Da li će to biti Sportski centar u FSS, ili neka planinska lepotica poput Zlatibora ili Tare, sasvim je svejedno. Sigurni smo da bi rad Stojkovića sa srpskim talentima u budućnosti dao rezultat.

Ono što je posebno zanimljivo, a tiče se kampa koji organizuje Ralf Rangnik, jeste da se među 33 najveća talenta Austrije našao i jedan Srbin. Njegovo ime je Jovan Živković i rođen je u Beču 23. maja 2006. godine. Polaznik je omladinske škole Rapida, primarna pozicija mu je desno krilo, mada je igrao i kao levo krilo i centralni napadač.

jovan1.jpg
www.skrapid.at 
foto: www.skrapid.at

Jovan Živković je prema pisanju austrijskih medija pod budnim okom skauta Mančester junajteda i Mančester sitija, nemačkih klubova Leverkuzena i Majnca. Zanimljivo, ovaj mladić bio je i u reprezentativnim selekcijama Srbije. Našao se na spisku selektora mlađih kategorija Aleksandra Lukovića u maju 2022. godine, na Razvojnom turniru za mlađe kadete. Ali, u septembru iste godine iz nepoznatih razloga odlučio je da igra za Austriju, prvo za selekciju do 16, a onda i do 17 godina.

Ralf Ragnik sa fudbalskom reprezentacijom Austrije stigao je do osmine finala EURO 2024, gde su u otvorenoj utakmici poraženi od Turske rezultatom 1:2 i tako okončali takmičenje. U grupnoj fazi Austrija je bila prva u grupi D, ispred Francuske i Holandije, selekcija koje su stigle do same završnice. U grupi su Austrijanci pobedili Poljsku (3:1) i Holandiju (3:2), dok su u prvoj utakmici na EP poraženi od Francuske (0:1).

drago.jpg
Printskrin/Instagram 
foto: Printskrin/Instagram

Da podsetimo, Austrijanci su unazad nekoliko godina imali velike koristi od fudbalera srpskog porekla. Sjajne partije u dresu Austrije pružala su i pružaju četvorica Srba - Aleksandar Dragović, Marko Arnautović, Zlatko Junuzović i Saša Kalajdžić. Neverovatni Dragović je za Austriju odigrao tačno 100 utakmica, Arnautović je upisao čak 116 i dao 37 golova, a Junuzović 55 i sedam pogodaka. Mlađi Kalajdžić, napadač Vulverhemptona propustio je EURO 2024 zbog povrede, a za reprezentaciju Austrije odigrao je 19 mečeva i četiri puta bio strelac.

Kurir sport

Kurir televizija Dragović posle utakmice protiv Monaka