"UBIJ SRBINA! UBIJ, ZAKOLJI, DA SRBIN NE POSTOJI" Kapiten Borca za Kurir otkrio sve detalje SKANDALOZNOG meča u Albaniji!
Foto: www.fkborac.net

herojski

"UBIJ SRBINA! UBIJ, ZAKOLJI, DA SRBIN NE POSTOJI" Kapiten Borca za Kurir otkrio sve detalje SKANDALOZNOG meča u Albaniji!

Fudbal -

Fudbaleri Borca iz Banjaluke napravili su istorijski uspeh plasmanom u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Klub iz Republike Srpske i prvak BiH uspeo je posle dva meča sa albanskom Egnatijom i penal ruleta, da po prvi put prođe u nekom UEFA takmičenju.

Srđan Grahovac
foto: www.fkborac.net/Nikola Kulaga

Jedan od junaka Borca bio je i Srđan Grahovac, kapiten ekipe, dete kluba i momak koji je prošao sve kategorije ekipe iz Banjaluke. Za Kurir pričao je iz Albanije, dok je ekipa odmarala i čekala vreme za čarter let za Srpsku.

- Iza nas je vrlo teška utakmica. Onako tvrda i divlja. Nimalo razlike u odnosu na prvu koju smo igrali u Banjaluci. Naš rival igrao je direktan fudbal, u formaciji 3-5-2, specifičnom sistemu, sa dvojicom špiceva, od kojih bi se jedan stalno uvlačio u vezni red i stvarao višak. Ope, mi smo znali šta nam donosi utakmica. Nismo se plašili, imali smo svoj cilj, koji smo Bogu hvala i ostvarili - rekao je za Kurir Srđan Grahovac.

Srđan Grahovac
foto: www.fkborac.net/Nikola Kulaga

Borac je imao prednost od jednog gola iz prve utakmice, međutim nije sve krenulo kako treba po Banjalučane protiv Egnatije.

- Dali su nam gol ni iz čega, ali smo srećom brzo uspeli da izjednačimo. Većim delom utakmicu smo držali pod kontrolom, jer smo znali da smo kvalitetniji. Šokirali su nas pred kraj meča. Opet smo primili gol posle naše dve sitne greške u 82. minutu. U produžecima smo došli sebi. Momci su skupili snage i odradili tih 30 minuta bez greške. Bili smo ubeđeni da će nas Bog nagraditi i da ćemo proći dalje. Tako smo i izvodili penale i tako ih branili. Verovali smo 300 odsto u sebe.

Albanija, Albanski Navijači, Navijači Albanije, EURO 2024
foto: BERND THISSEN / AFP / Profimedia

Stadion u Elbasanu, u Albaniji odjekivao je sramnim, šovinističkim povicima "Ubij Srbina", "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji". To je bio njihov odgovor na navijanje Banjalučana "Kosovo - Srbija" iz prvog meča. Usledio je prekid.

- Bilo je uvreda, skandiranja... To se videlo u TV prenosu. Takvim parolama nije mesto na fudbalskim terenima. Kao kapiten Borca trudio sam se da prevedem sudiji, sve ono što se skandira. U Banjaluci je bio prekid za znatno blaže skandiranje. Da se razumemo, mi smo sportisti, fudbaleri... Bilo smo koncentrisani na sport i da sve prođe u duhu fer-pleja. Usledio je prekid, a mi smo apelovali da igramo fudbal. Nažalost, posle prekida ništa se nije promenilo. Sramno skandiranje nastavljeno je tokom cele utakmice. Sudija je odlučio da nastavi utakmicu, a nama je rekao da je sve to što se dešava na tribinama posao za delegata. Shvatili smo da moramo da se fokusiramo na fudbal i prolaz. Da pobedimo i odemo svojim kućama, u našu Banjaluku.

Na kraju izvodili su se penali. Fudbaleri iz Srpske bili su koncentrisani i što je najvažnije precizni.

- Nismo sumnjali u sebe. Naša samouverenost došla je iz našeg rada u poslednjih godinu dana. Imamo odličnu grupu momaka, znamo vrednosti ekipe... Vodeći se sa svim tim, posebno što nismo imali sreće prethodnih godina u Evropi, znali smo da će nam se sve to jednom vratiti. Bili smo precizni sa bele tačke i zasluženo smo prošli dalje.

Utakmicu u Elbasanu obeležio je potez u seriji penala, kada je mladi David Čavić bio precizan i doneo pobedu, a potom se tri puta prekrstio na terenu.

- Prelep osećaj! Kada je postigao gol, svi smo uleteli na teren. Čava je dete našeg kluba, odrastao na stadionu Borca, kao i još nekoliko nas igrača. Molili smo se Bogu pre utakmice i Bog nas je nagradio.

Borac sada ima garantovanih šest utakmica u kvalifikacijama. U slučaju još jednog prolaza Banjaluka bi imala zagarantovanu grupnu fazu Lige kofenerencije, što bi bio veliki uspeh za grad, ali i Republiku Srpsku.

- Nama je sada svaka faza meč lopta! Sledeći protivnik je PAOK iz Soluna. Prava evropska ekipa koja dolazi u Banjaluku. Mislim da smo u Srpskoj zaslužili da ugostimo jedan tako veliki i moćan klub. Oni su favoriti, ali mi nemamo šta da izgubimo. Sportski je da se nadamo i verujemo. Da se spremimo što bolje, da izvučemo maksimum. Posle toga videćemo, sledi borba. Ovo je istorijski momenat za naš klub, ako da Bog, da se dokopamo grupne faze...

Borac Banjaluka
foto: www.fkborac.net/Nikola Kulaga

Uspeh Borca ispraćen je sa velikom pažnjom u Srbiji.

- Ne mogu da vam opišem koliko mi je drago što nas pratite u Srbiji. Jedan smo narod... Braća... Sve to nam je motiv više, da uspemo u našem cilju ove godine, a to je da tokom jeseni igramo Evropu.

Srđan Grahovac otkrio je Kuriru i jednu anegdotu, a vezana je za gostovanje Crvene zvezde Banjaluci, u septembru 2006. godine.

- Sećam se te utakmice, kao klinac sam dohvatao lopte iza gola i bio impresioniran. Fudbaleri Crvene zvezde došli su avionom na prijateljsku utakmicu, a Brazilac Ailton bio je glavna zvezda - zaključio je Grahovac.

Kurir sport

00:22

Srpski navijači u Minhenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track