UVREĐENI, PRECRTANI I PENZIONISANI! Čak OSAM FUDBALERA otkazalo Piksiju za SAMO godinu dana! Evo ko su oni i SVI DETALJI odlaska!
Foto: AP

orlovi

UVREĐENI, PRECRTANI I PENZIONISANI! Čak OSAM FUDBALERA otkazalo Piksiju za SAMO godinu dana! Evo ko su oni i SVI DETALJI odlaska!

Fudbal -

Selektor Dragan Stojković Piksi najavio je da će posle Evropskog prvenstva u Nemačkoj uslediti "podmlađivanje" državnog tima. Odnosno, kako niko zapravo i nije star od reprezentativaca - jasno je da je u pitanju "rez".

I zbog toga su, bar se tako čini, pojedini fudbaleri preduhitrili selektora...

Piksi
foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Kapiten "orlova" Dušan Tadić zvanično se oprostio od reprezentacije, iako je - doduše još vruće glave posle eliminacije u Nemačkoj - davao drugačije signale.

Poredio se sa Pepeom i Modrićem, koji su znatno stariji od njega i još igraju za svoje reprezentacije, govorio je da se kod nas igrači "teraju u penziju čim pređu 30", pa bar iz toga nije moglo da se zaključi da će se samoinicijativno povući. Ali jeste i čini se da nije jedini.

Dragan Stojković Piksi, Dušan Tadić
foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sve je izvesnije da će to uz njega učiniti i Nemanja Gudelj i Filip Kostić, pa je spisak igrača koji su otišli u "prevremenu penziju" ili su jednostavno otkazali selektoru dalje pozive, sve duži i duži.

A nije baš ni da imamo toliko fudbalera koji su na "stend baju" i nisu pozivani uprkos kvalitetu jer je bilo mnogo boljih.

Pre nego što će se Tadić, Gudelj i Kostić povući, imali smo još dva "slučaja" uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Filip Kostić, Nemanja Gudelj, Dragan Stojković Piksi, Matija Nastasić
foto: Starsport

Navodno, Nemanja Radonjić ne želi da igra više za reprezentaciju dok je Piksi selektor, pošto se nije našao na konačnom spisku putnika za Svetsko prvenstvo.

Piksi oko njega nije dizao veliku frku, čak je rekao da bi "baš voleo da vidi hoće li se odazvati ako ga pozove", pa deluje da ako negde postoji prostora za primirje - onda je između njih dvojice.

Naravno, pod uslovom da Radonjić ponovo počne da ima minute, za razliku od ovog proleća na Majorki.

Nemanja Radonjić, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport/Srđan Stevanović

S druge strane Filip Đuričić je saopštio da se povlači iz reprezentacije nakon što nije bio ni na širem spisku za Nemačku, što je proteklo bez prevelike drame.

Takav je doduše bio i slučaj golmana Marka Dmitrovića, koji je to učinio tokom 2023. godine, kada se zaoštrila konkurencija među stativama i kada su drugi kandidati počeli da dobijaju pozive, a on sve manje da igra.

Orlovi, trening, EURO 2024, Srbija
foto: Nemanja Nikolić

Na čudan način sa reprezentacijom je završio i Matija Nastasić, koji je ovog proleća dobio poziv za prijateljske utakmice zbog dobrih igara za Majorku, ali se uredno zahvalio selektoru.

Upravo je njegov izostanak sa turnira u Kataru više puta apostrofirao Piksi, želeo je ponovo da pokuša da ga implementira u državni tim, ali se Nastasić - iz nepoznatih razloga - odlučio da ne prihvati poziv.

Iz toga može da se zaključi da više nikada neće igrati za reprezentaciju, iako to eksplicitno nije ni rekao, nego se pomalo stihijski rastao posle 34 nastupa.

Saša Lukić, Dušan Tadić, Matija Nastasić, Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: Starsport

Najčudniji slučaj je svakako onaj Mileta Svilara. Golman koji je dobijao poziv u reprezentaciju Srbije i dok nije branio za Benfiku, odlučio je da "ispali" Piksija čim je dobio priliku na golu Rome.

Tada je išao svima iza leđa i dogovorio se da se ipak vrati na gol Belgije, zbog čega je odmah stigla poruka iz Saveza da više neće biti pozivan.

Ali, omeklašala su srca u međuvremenu, pošto je Svilar i zvanično dobio "ne" iz FIFA da promeni reprezentaciju, Piksi je najavio da bi mogao ponovo da ga pozove. Već je bio na najširem spisku za Nemačku...

"Ja sam još u martu rekao o čemu se radi i mogu samo da ponovim. On je izrazio želju da ga ne zovemo više, jer ima svoje neke planove. Šta će biti u budućnosti videćemo. Za Srbiju ili voliš ili ne voliš da igraš i nije moranje", kazao je Piksi tada.

Mile Svilar
foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Naredni meč Srbija igra 5. septembra protiv Španije u Beogradu u okviru 1. kola Lige nacija, a videćemo kako će izgledati nova Piksijeva ekipa i ko će biti novi igrači koji će zameniti uvređene i penzionisane.

(Kurir sport/Mondo/M.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track