ZAHTEV PALESTINE NA ČEKANJU: FIFA ne želi da suspenduje Izrael
Foto: AP

ZAHTEV PALESTINE NA ČEKANJU: FIFA ne želi da suspenduje Izrael

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odložila je odluku o palestinskom zahtevu za suspenzijom Izraela iz međunarodnog fudbala do završetka Olimpijskih igara u Parizu.

FIFA je objavila kako su obe strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova, prenela je HINA.

Palestinski fudbalski savez (PFA) u maju je zatražio od Fife suspenziju Izraela zbog "genocida kojeg vrši u Gazi", a taj je zahtev podržala i Azijska fudbalska konfederacija (AFC).

"Nakon zahteva za produženje od obe strane, koje je Fifa odobrila, potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio sa dužnom pažnjom i potpunošću," objavila je FIFA na društvenoj mreži X, dodavši kako će pravna procena biti poznata do 31. avgusta.

Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta, a Izrael se kvalifikovao za muški fudbalski turnir.

Pre nekoliko dana grupa advokata specijalizovanih za međunarodno pravo pozvala je Fifu da zabrani nastup Izraelu zbog kršenja nekoliko Fifa statuta koji se odnose na ljudska prava i humanitarne ciljeve.

"Nema dileme kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve Fifa vrednosti", stoji u saopštenju pravnog tima.

Kritičari optužuju Izrael za genocid nad Palestincima, što Izrael negira tvrdeći kako su njegovi udari usmereni na militante i da imaju za cilj da spreče još jedan napad poput onog 7. oktobra kada su Hamasovi militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli više od 250 taoca u napadu na južni Izrael.

Bonus video:

00:12

Venac od Đanija Infantina predsednika FIFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track