Fudbalski savez Engleske raspisao je konkurs za kandidate koji će zameniti selektora Gereta Sautgejta, koji je nedavno podneo ostavku, u kome su objavili neophodne kvalifikacije za tu poziciju.

"Naš proces izbora zamene (za Sautgejta) već je identifikovao određeni broj kandidata", naveo je savez, dodajući da je proces otvoren za svakoga ko ispunjava uslove, poput onog da "bude menadžer sposoban da osvoji veliki turnir".

profimedia0889801467.jpg
Mika Volkmann / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Mika Volkmann / imago sportfotodienst / Profimedia

Od osobe koja će naslediti Sautgejta traži se da razvije dobre odnose sa klubovima u kojima igraju igrači koji mogu da igraju za reprezentaciju, potrebno je da ima profesionalnu licencu UEFA, značajno iskustvo u engleskom fudbalu i kontinuitet u rezultatima u Premijer ligi ili nekon od drugih najjačih takmičenja.

Savez je naveo da se zalaže za jednakost, raznolikost i inkluziju među kandidatima koji ispunjavaju uslove, zbog čega je između ostalih, kao moguća zamena, kontaktirana i selektorka ženske reprezentacije Engleske, Sarina Vigman, koja je osvojila Evropsko prvenstvo za žene 2022. godne.

Favoriti kladionica za sada su menadžer Njukasla Edi Hau, bivši menadžer Čelsija Grejem Poter, Maurisio Poketino i Tomas Tuhel, kao i menadžer Totenhema Anž Postekoglu.

Sautgejt je u utorak podneo ostavku posle poraza Engleske u finalu Evropskog prvenstva od Španije.

(Beta)