Fudbaleri Partizana igraće u sredu uveče u Humskoj revanš protiv Dinama iz Kijeva, iako su stvari prilično jasne nakon prvog meča - Ukrajinci su ubedljivom pobedom (6:2) napravili ogroman korak ka trećem kolu kvalifikacija. Na terenu su bili daleko bolji od crvno-belih, ali su meč obeležili i pojedinim nesportskim stvarima. Prvo je trener na konferenciji pričao da neće biti pozdrava zbog Partizanovog odlaska u Rusiju, a zatim je kapiten tima odbio da pruži ruku Svetozaru Markoviću!

Na sve to reagovao je Partizan - prvo izjavom generalnog direktora Miloša Vazure, a zatim i trenera Aleksandra Stanojevića.

stanojevic.jpg
Starsport 
foto: Starsport

Šef struke u Partizanu pomenuo je ponašanje Ukrajinaca na konferenciji pred revanš meč, dok je sa medijima govorio o onome što njegov tim čeka na prvoj evropskoj utakmici pred svojim navijačima ove sezone.

“Ne bih komentarisao njihove izjave, mogu samo da kažem da smo već 50 godina u prijateljskim, bratskim odnosima sa CSKA iz Moskve. Tako je bilo i kad je bio SSSR, tako će i biti, jer nas ne interesuje koja je država u pitanju. Sportsku priču ništa ne može da poremeti. Mi smo klub koji gaji takve vrednosti“, dodao je Stanojević.

Na konferenciji za medije pred prvi meč srpskog i ukrajinskog vicešampiona, trener Dinama iz Kijeva Oleksandr Šovkovski. "Reći ću to blago, da ne razumemo putovanje Fudbalskog kluba Partizan u Moskvu na prijateljski 'Bratski turnir', gde su igrali seriju utakmica protiv lokalnih klubova i izrazili su znake solidarnosti sa onima koji vode agresivni i 'misteriozni' rat protiv nas, okupirajući naše zemlje, uništavajući gradove i sela. Oni ubijaju i sakate naše ljude i decu. I povrh toga, uradili su to uprkos jasnoj odluci UEFA da izbaci ruske klubove iz svih međunarodnih takmičenja pod svojim okriljem. Ta odluka usvojena je odmah nakon početka sveobuhvatne agresije Rusije na našu zemlju", pročitao je nekadašnji golman i dodao: "Ako uzmemo u obzir sve navedene okolnosti, prinuđeni smo da odbijemo sve formalnosti pre utakmice. Naša pozicija je zasnovana isključivo na potezima Fudbalskog kluba Partizan, koji je išao na taj turnir u zemlju koja napada i ubija građane naše zemlje. I smatramo da ti potezi nisu prijateljski prema našem klubu i prema našoj zemlji."

Podsećamo, Miloš Vazura oglasio se pred prvi meč ova dva tima. "Pitamo se samo šta smo mi to uradili Ukrajincima?! Čemu možemo da zahvalimo na ovako nesportskom odnosu? Naša država nije odustala od priznanja teritorijalne celovitosti pomenute zemlje, pa nam ovakav odnos nije najjasniji. Moramo i možemo takođe uzvratiti pitanjem šta je to Ukrajina učinila povodom NATO agresije na našu zemlju i šta bi trebalo mi da uradimo i kako da im uzvratimo. Zašto se uopšte neko stavlja na pijedestal moralnog sudije i sa njega sudi o srpskim poslovima i ponašanju i drži nam lekcije bez ikakvih argumenata", rekao je generalni direktor Partizana.

fk-partizanpripreme-24.jpg
Starsport 
foto: Starsport

Po njegovim rečima, političkim stvarima nije mesto u fudbalu. "Da li su tu agresiju ikada osudili ili se distancirali od zločina počinjenih nad našim narodom?! Zašto se takvo prosuđivanje i presuđivanje širi na sportske terene? Tome nema mesta u sportskim takmičenjima i ne govorim samo o fudbalu, nego generalno. Srbija se dosledno drži izvan svih ratnih sukoba i uporno propoveda mir, a domaćinu današnjeg meča ovakve stvari ne idu na čast", zaključio je Vazura.

Kurir sport / Mondo