Stavljena je tačka na spekulacije medija iz Italije koji su celog leta pisali da Luka Jović neće ostati u Milanu.

profimedia0874502135luka1.jpg
Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia 
foto: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

I onda, reakcija od strane kluba. Ne samo da Luka Jović (26) ostaje u Milanu, već je njegov status zacementiran sledećom činjenicom. "Roso-neri" ukazali su ogromnu čast Srbinu, tako što su mu dali da u novoj sezoni nosi crveno-crni dres sa brojem devet! Koji je do ove sezone nosio čuveni Francuz Olivije Žiru.

Luka Jović je zvanično je novi "broj 9" u Milanu, što bi moglo da znači da nijedan drugi napadač neće potpisati ugovor sa klubom ovog leta. Srpski napadač zamenio je svoj dres sa brojem 15, za onaj o kojem sanjaju skoro svi igrači - devetkom. U Milanu su otišli toliko daleko da su u promotivnom videu lansirali i novi brend "LJ9", sve kako bi poboljšali prodaju novog dresa.

Luka Jović ulazi u svoju drugu sezonu u klubu i bilo je mnogo spekulacija oko toga da će on napustiti Milan, s obzirom da je prošle godine imao status rezervnog napadača. Direktor Paulo Fonseka želeo je da dovede još jednog napadača da pojača konkurenciju sa Alvarom Moratom, što bi olakšalo Jovićev izlazak iz tima.

Ali, desilo se nešto neočekivano. Klub je povukao potez prema bivšem napadaču Reala iz Madrida koji sugeriše dve stvari. Prva je da Luka Jović neće napustiti klub ovog leta, a druga da Milan neće potpisati ugovor sa novim napadačem, iako se spekulisalo da je Tami Abraham iz Rome blizu San Sira, a da će put Rima u suprotnom smeru srpski centarfor.

profimedia0831849216-lj.jpg
Giuseppe Maffia / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Giuseppe Maffia / imago sportfotodienst / Profimedia

Ovaj potez uprave Milana ne isključuje 100 odsto ideju o novom napadaču, ali će on, ko god to bio ukoliko doše, da prihvati činjenicu da neće nositi dres sa brojem devet. Nije tajna da navijači "roso-nera" očekuju mnogo od Luke Jovića, posebno što u novoj sezoni neće ulaziti sa klupe, već će počinjati utakmice u paru sa Alvarom Moratom, ili sam uz Portugalca Leaa.

Da podsetimo, "devetku" u Milanu nosili su čuveni napadači poput Marka Van Bastena, Žorža Vee i Filipa Inzagija. Holanđanin je sa tim brojem tri puta osvajao "Zlatnu loptu" (1988, 1989, 1992), Vea je isti podvig ostvario 1995, dok čuveni Pipo to nije uspeo, ali je poput Van Bastena sa Milanom bio šampion Evrope 2007. i to u finalu u kojem je proglašen najboljim igračem. Trag u dresu Milana sa ovim brojem ostavili su i Francuz Žan-Pjer Papen koji je za dve godine dao 18 golova na 40 mečeva, kao i još jedan Holanđanin Patrik Klajvert koji je samo jednu sezonu igrao za "roso-nere" sa učinkom od 27 utakmica i šest golova.

profimedia0856453252van-basten.jpg
STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia

Posle njih, usledilo je "prokletstvo Milanove devetke" kako su ga krstili mediji iz Italije. Tamošnji novinari nabrajaju da se noseći dres sa ovim brojem posle torjice velikana nisu proslavili Mario Mandžukić, Kšištof Pjontek, Alesandro Pato, Alesandro Matri, Matija Destro, Fernando Tores, Luiz Adrijano, Đanluka Lapadula, Andre Silva, Gonzalo Igvain...

Luka Jović imao je preozbiljnu ponudu ovog leta od strane Zenita iz Sankt Peterburga, vrednu 50 miliona evra za četiri godine. Bilo je interesovanja i nekih drugih bogatih klubova iz Saudijske Arabije, ali snažni napadač nije želeo da ide iz Milana, niti da napušta Seriju A.

Kurir sport

Kurir Srpski navijači u Minhenu uoči utakmice