OVAKO ĆE IZGLEDATI NAJVEĆI STADION NA SVETU: Maroko objavio prve fotografije! Na njemu će se igrati Mundijal 2030. godine
Foto: Instagram

Hasan drugi

OVAKO ĆE IZGLEDATI NAJVEĆI STADION NA SVETU: Maroko objavio prve fotografije! Na njemu će se igrati Mundijal 2030. godine

Fudbal -

Jedan od stadiona u Maroku na kojima će se igrati utakmice Mundijala 2030. godine nosiće ime "Hasan drugi" i biće najveći na svetu!

1 / 7 Foto: Populous

Maroko, jedan od tri domaćina, objavio je prve crteže novodizajniranog fudbalskog stadiona sa 115.000 sedišta.

Stadion će se nalaziti u Benslimaneu, gradu udaljenom 40 kilometara od Kazablanke.

Dizajn ovog fudbalskog objekatka vuče korene iz marokanske kulture i njegove prošlosti. Ima prozirnu krovnu konstrukciju nalik šatoru, podržanu ugaonim stubovima, koji stvara dramatičan efekat u odnosu na prirodni pejzaž. Stadion će svakako ispunjavati najstrože FIFA standarde, pa će između ostalog biti građen od materijala sa niskim sadržajem ugljenika, što podrazumeva da će biti 45-60 odsto energetski efikasniji od bilo kojeg drugog objekta. Istovremeno će moći da izdrži ekstremne vremenske uslove i velike nalete vetra.

Maroko će, zajedno sa Španijom i Portugalom, biti domaćin 24. po redu Svetskog kupa u fudbalu. Pored njih, na 100 godišnjicu prvog Svetskog prvenstva, utakmice će biti odigrane u Urugvaju, Argentini i Paragvaju. Učestvovaće 48 timova, a igraće se na 20 stadiona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track