LIVERPUL I ZVEZDA! DA LI JE MOGUĆE DA DOĐE DO SARADNJE DVA KLUBA: Tema je fudbaler koji bi bio bingo za Ligu šampiona! ALI...
Foto: Paul Currie / Shutterstock Editorial / Profimedia

(ne)realno

LIVERPUL I ZVEZDA! DA LI JE MOGUĆE DA DOĐE DO SARADNJE DVA KLUBA: Tema je fudbaler koji bi bio bingo za Ligu šampiona! ALI...

Fudbal -

Stefan Bajčetić, jedan od najtalentovanijih mladih fudbalera u Evropi, najverovatnije će napustiti Liverpul ovog leta.

Stefan Bajčetić
foto: Every Second Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Posle priprema u Americi i starta Premijer lige, pominje se izvestan odlazak Stefana Bajčetića (19) u Seltu na jednogodišnju pozajmicu, mada engleski mediji pominju Sosijedad, Viljareal i Valensiju. Selta kao izbor ima logike, jer je organizovan klub u kojem je Bajčetić ponikao, igra Primeru, a i Stefan je rođen u Vigu u Galiciji, odakle je njegova majka Paula Estevez zbog koje pored prezimena Bajčetić nosi i njeno Makijera. Gledajući sve navedeno oko mladog fudbalera, iako su šanse minimalne, nameće se logično pitanje zašto Crvena zvezda ne bi reagovala i makar pokušala da razgovara sa Stefanom i njegovim ocem Srđanom, bivšim igračem crveno-belih, kao i menadžmentom Liverpula, te da pokuša da ih ubedi za pozajmicu. Prodajom Marka Grujića na Enfild 2016. godine, čelnici Crvene zvezde ostvarili su odlične odnose sa kolegama iz Liverpula koje bi valjalo aktivirati. Prema pisanju engleskih medija u Liverpulu insistiraju da Bajčetić igra u veznom redu, nikako u poslednjoj liniji kao štoper.

Stefan Bajčetić
foto: Craig Galloway / imago sportfotodienst / Profimedia

Zašto bi Crvena zvezda tražila Stefana Bajčetića? Prvi razlog je što joj je kao lek potreban defanzivni vezni, a Bajčetić to jeste, tačnije, na toj poziciji je blistao kod Jirgena Klopa. Fakat je da mu nedostaje iskustvo, ali ima potencijal i inteligenciju za tako odgovornu poziciju. Drugi razlog je što može da mu ponudi igranje u Evropi, bila to Liga šampiona, ili Liga Evrope, što bi njemu itekako bilo od koristi. I treći razlog, bilo bi lepo da momak koji nosi srpsko prezime dođe u Srbiju, oseti Beograd, narod i klub kojem pripada preko oca, pa možda u budućnosti poželi da obuče dres srpske, a ne španske reprezentacije koji sada nosi.

Zvezdan Terzić, Marko Marin, Mitar Mrkela, Marko Petrović, Dragan Milošević
foto: www.crvenazvezdafk.com

Sa druge strane, pitanje je da li Stefan Bajčetić sebe vidi u jednoj slaboj ligi kakva je srpska, odnosno da li može da napreduje igrajući protiv Tekstilca ili ubskog Jedinstva. Odgovor se sam nameće i to je adut koji ne ide čelnicima Crvene zvezde na ruku, u nekoj pregovaračkoj poziciji sa Stefanom Bajčetićem i Liveropulom. Treba se samo setiti kako je Zvezda baš iz istih razloga ostala bez Finca Temua Pukija, ili Nemca Niklasa Filkruga. A, bilo je tu još ozbiljnih fudbalskih imena koji sebe nisu videli u Srbiji, baš zbog nekonkurentne lige. I to je ozbiljan i realan problem, ali treba pokušati. Zvezdan Terzić i Marko Marin su se dosad pokazali kao rukovodioci koji umeju da budu poslovno itekako drski i ambiciozni.

Stefan Bajčetić, Jirgen Klop
foto: Paul Currie / Shutterstock Editorial / Profimedia

Momak srpskih korena sa španskim pasošem Stefan Bajčetić bio je fudbaler u koga se kleo bivši trener Liverpula Jirgen Klop. On ga je i doveo iz Selte kao tinejdžera za 300.000 evra. Dao je Bajčetiću Nemac šansu u prvom timu, još kao tinejdžeru, pa je debitovao u velikom derbiju sa Mančester junajtedom. Krajem 2022. postao je Bajčetić treći najmlađi (18 godina, dva meseca, četiri dana) strelac za Liverpul u Premijer ligi posle Majkla Ovena i Rahima Sterlinga, odnosno najmlađi igrač sa pasošem Španije posle Seska Fabregasa koji je zatresao mrežu u engleskoj eliti.

Stefan Bajčetić
foto: Ryan Browne / Shutterstock Editorial / Profimedia

U januaru 2023. Bajčetićev napredak je nagrađen novim dugoročnim ugovorom na Enfildu, do juna 2027. godine. Navijači su ga 16. februara proglasili za igrača meseca u januaru. Dana 21. februara postao je najmlađi igrač Liverpula, star 18 godina i 122 dana, koji je startovao u utakmici Lige šampiona, koja je završena porazom od Real Madrida rezultatom 2:5 kod kuće.

Stefan Bajčetić
foto: David Blunsden / Actionplus / Profimedia

Potom je Stefan Bajčetić povredio primicač, pa je odsustvovao duže i vratio se na teren tek u avgustu 2023. godine, a onda je došla i povreda lista, pa je ponovo morao da bude van terena. Povrede su usporile njegov razvoj, a odlazak Jirgena Klopa sa mesta trenera Liverpula i dolazak Arnea Slota označile su da je Bajčetić izgubio poverenje šefa struke. Upisao je dosad ukupno 12 utakmica za Liverpul i dao jedan gol.

Kurir sport

00:11

Delije koreografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track