ZVEZDIN SAVRŠENI PRELAZNI ROK! Kapitalci za Ligu šampiona stigli na Marakanu: Da li je došao trenutak za veći uspeh na evro sceni?
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia, FK Crvena Zvezda

analiza

ZVEZDIN SAVRŠENI PRELAZNI ROK! Kapitalci za Ligu šampiona stigli na Marakanu: Da li je došao trenutak za veći uspeh na evro sceni?

Fudbal -

FK Crvena zvezda odradio je perfektan prelazni rok, a posebno je bila atraktivna "last-minute" ofanziva poslednjeg dana prijava za Ligu šampiona.

Zvezdan Terzić
foto: FK Crvena Zvezda

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i tehnički direktor Marko Marin i ovog leta imali su ciljane mete koje su realizovali na opšte zadovoljstvo navijača. Prošle godine na Marakanu je stigao In Bom Hvan, reprezentativac Južne Koreje za 5.500.000 evra, a ovog leta crveno-beli su podigli lestvicu kada su ulazni transferi u pitanju. Prosto je neverovatno kakvim "koperfildskim moćima" su Terzić i Marin uspeli da ubede igrača takvog kvaliteta kakav je Hvan, da dođe u Srbiju. Videlo se tada da je sve moguće, samo treba biti ambiciozan i uporan.

Zvezdan Terzić
foto: FK Crvena Zvezda

Zvezdan Terzić i Marko Marin zajedničkim snagama i umećem pregovora umeli su da završe transfere Nemanje Radonjića, Radeta Krunića i Silasa. Tri bombe za kraj prelaznog roka i osetno ojačan kadar za takmičenje u Ligi šampiona. Svesno kažemo takmičenje, jer sa ovom trojicom fudbalera i kadrom koji je izborio elitno UEFA fudbalsko takmičenje Crvena zvezda cilja plasman među 24 najbolje ekipe, odnosno borbu za plej-of posle regularnog dela.

Nemanja Radonjić
foto: Ricardo Larreina / imago sportfotodienst / Profimedia

Bilo je jasno da Crvena zvezda mesecima prati Nemanju Radonjića. I sam fudbaler davao je znake da je raspoložen za povratak na Marakanu, kada mu je u Torinu rečeno da pronađe novi klub. I tu nije bilo mnogo problema, jer je Radonjić rešen da u Crvenoj zvezdi kroz Ligu šampiona i Superligu Srbije oživi karijeru, vrati se u reprezentaciju i možda za sezonu ili dve, ponovo se otisne preko granice. Iza njega su teški dani, sukobi sa raznim trenerima i prilikom potpisa sijao je od sreće u prostorijama Crvene zvezde, jer će ponovo sarađivati sa Vladanom Milojevićem.

Rade Krunić
foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Rade Krunić je kapitalac koga Crvena zvezda potražuje punu deceniju. Zapao je za oko Zvezdanu Terziću još dok je igrao za Donji Srem i Borac iz Čačka. Međutim, pre jedne decenije Zvezda je bila klub kojem su iskljulivani struja i voda na stadionu, koji nije imao 400.000 evra za transfer Radeta Krunića. Sada su se vremena promenila, konstantno igranje u Evropi, od 2017. godine i zarada miliona evra kroz UEFA takmičenja vratili su Crvenu zvezdu tamo gde pripada. Rade Krunić nije bio srećan u Istanbulu kod Žozea Murinja, a kada je stigao poziv iz Beograda sa oduševljenjem ga je prihvatio, želeći da u najboljim godinama ostvari dečački san i obuče crveno-beli dres.

Silas
foto: Eibner-Pressefoto/Thomas Thienel / imago sportfotodienst / Profimedia

Neverovatna je stvar da dovedeš fudbalera iz kluba koji se takmiči u Ligi šampiona i koji ti je direktan konkurent za bodove. E, upravo to je uspeo Marko Marin transferom Silasa Katompe-Mvumpe, zveri od igrača, fudbalera čija sloboda košta 10.000.000 evra, a koji u Beograd stiže na pozajmicu. Dolazak reprezentazivca DR Konga i drugog najbržeg igrača Bundeslige bio je poslednjeg dana neizvestan, praktično pred pucanjem, a onda je Marko Marin uspeo da ispegla celu stvar i izbori se za potpis neverovatnog krila. Sada će na njemu biti da pokaže sav svoj kvalitet i talenat, posebno u Ligi šampiona.

Eduar Mišu, Eduard Mišu
foto: Emre OKTAY / SPP / imago sportfotodienst / Profimedia

Valja pomenuti da je Marko Marin imao još jednu kapitalnu želju u ovogodišnjem prelaznom roku. Radi se o mladom fudbaleru iz Francuske Eduaru Mišuu, koji je slobodan na tržištu posle raskida ugovora sa turskom Adanom. Vođeni su pregovori sa Francuzom koji ima 21 godinu i koji je ponikao u PSŽ. Nažalost, vremena je bilo malo i Mišu nije licenciran za Ligu šampiona, iako je postojala ozbiljna mogućnost da i on zaduži crveno-beli dres.

Hvan, In Bom Hvan, Hvang
foto: www.crvenazvezdafk.com

Ono što ne bi trebalo da se zaboravi, jeste da je Crvena zvezda ove sezone samo od prodaje svojih fudbalera zaradila neverovatnih 26 miliona evra. I tu velika zasluga ide na račun generalnog direktora Zvezdana Terzića. Od inkasiranog novca u transfere novih igrača uloženo je 16.000.000 evra i može se reći napravljena je respektabilna ekipa za utakmice u Ligi šampiona protiv Intera, Barselone, Benfike, Milana, Štutgarta, PSV Ajndhovena, Monaka i Jang Bojsa. Neće biti lako Vladanu Milojeviću da ponovo stvori pobedničku hemiju, ali se čini da je na pravom putu jer bi odlasci Osmana Bukarija i In Bom Hvana, najboljih igrača prošle sezone, trebalo da budu nadomešćeni kvalitetom trojice novajlija koji su stigli poslednjeg dana prelaznog roka.

Puma Rodrigez
foto: www.crvenazvezdafk.com

I kada je Crvena zvezda ovog leta mašila u pojačanjima, Zvezdan Terzić i Marko Marin iz poslovnih transakcija izlazili su sa boljitkom po klub. Dovoljno je pogledati samo dolaske Nemanje Stojića i Pume Rodrigeza, a kasnije i njihove odlaske sa Marakane. Reprezentativac Srbije doveden je iz TSC za milion evra, a prodat u Makabi iz Tel Aviva za 1.500.000 evra, dok je član nacionalnog tima Paname stigao iz Famalikaa za 2.000.000 evra, a uskoro mu sledi transfer u Meksiko za 2.500.000 evra. I na njima je ostvarena zarada od čistih milion evra.

Delije
foto: Starsport©

Premijera za nova pojačanja i Crvenu zvezdu u evropskom ruhu je 19. septembra na stadionu "Rajko Mitić" od 18.45 sati, kada u prvom kolu Lige šampiona u Beograd dolazi Benfika. Ne sumnjamo da će Marakana na toj, kao i na svim utakmicama elitnog UEFA takmičenja biti dupke puna. A, to je opet prilika za klub da dobro zaradi.

Kurir sport

03:59

Hvan zabrinuo navijače Crvene zvezde: Želim da igram Ligu šampiona, ali ne znam da li ostajem?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track