POZNAT SISTEM KVALIFIKACIJA ZA MUNDIJAL - LIGA NACIJA KLJUČNA: Srbija sama kroji težinu puta do Svetskog prvenstva 2026!
Foto: Nemanja Nikolić

sp 2026

POZNAT SISTEM KVALIFIKACIJA ZA MUNDIJAL - LIGA NACIJA KLJUČNA: Srbija sama kroji težinu puta do Svetskog prvenstva 2026!

Fudbal -

Poznat je sistem evropskih kvalifikacija za Mundijal 2026. godine, koji će se održati u SAD, Meksiku i Kanadi,

Žreb za evropske kvalifikacije zakazan je za 13. decembar, a takmičenje će zvanično početi u martu sledeće godine, a FIFA je saopštila kako će izgledati celokupne kvalifikacije.

Svetsko prvenstvo 2026. biće prvo sa 48 selekcija. Njih 45 će se kvalifikovati kroz kvalifikacije, dok su domaćini automatski kvalifikovani.

U evropskim kvalifikacijama, 55 reprezentacija će se boriti za 16 mesta.

FIFA rang lista neće biti jedini kriterijum za određivanje šešira.

Lionel Mesi, Argentina, Svetsko Prvenstvo
foto: AP Matilde Campodonico, AP Hassan Ammar, AP Christophe Ena, EPA Noushad Thekkayil, EPA Friedemann Vogel

Naime, osam reprezentacija koje se plasiraju u četvrtfinale A divizije Lige nacija biće automatski svrstane uprvi šešir. To znači da će prvoplasirani i drugoplasirani timovi iz sve četiri grupe Lige nacija biti povlašćeni.

To znači da Srbija može čak u prvi šešir ukoliko bude na jednoj od prve dve pozicije u grupi Lige nacija sa Španijom, Danskom i Švajcarskom.

Ukoliko ne bude u prvom šeširu preko Lige nacija, Srbija će verovatno biti u drugom, mada postoji i opasnost da sklizne u treći šešir.

Prvi šešir će, osim osam timova iz Lige nacija, popuniti i četiri najbolje rangirane ekipe na svetskoj listi. Jedna od te četiri reprezentacije će sigurno biti Engleska, koja se nadmeće u B diviziji Lige nacija.

Drugi šešir će popuniti sledećih 12 timova prema FIFA rang listi, i tako redom...

Kvalifikacije će se odvijati u 12 grupa sa po četiri ili pet timova.

Samo će pobednici grupa izboriti direktan plasman na Svetsko prvenstvo, a 12 drugoplasiranih reprezentacija i četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu ostvarile plasman ili drugo mesto u svojoj grupi osiguraće baraž, koji će dati još četiri putnika na Mundijal.

Što se tiče kvalifikacije za SP na drugim kontinentima one su uveliko počele.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track