Fudbalske reprezentacije Srbije i Španije igraju večeras od 20.45 časova meč prvog kola A4 grupe Lige nacija u Beogradu.

Španije je šampion Evrope, Srbija je u vrlo turbulentnom razdoblju, tako da je favorit jasan...

Španci su u susret ovom duelu razgovarali sa nekadašnjim selektorom Srbije i osobom koja je igračku i trenersku karijeru gradila u obe zemlje Miroslavom Đukićem.

Bio je trener Herkulesa, Valjadolida, Sporting Hihona i Kordobe u Španiji, dok je predvodio našu mladu reprezentaciju, seniorski tim, kao i Partizan u dva navrata.

On je za španski "AS" analizirao utakmicu i stanje u fudbalu, a njegovi odgovori se mnogima neće svideti, iako su realni.

- Postoji veliko nezadovoljstvo. Tačno je da smo bili na poslednjem Svetskom i Evropskom prvenstvu, ali nismo ostavili nikakav trag, niti smo se tamo zadržali. Nedostaje nam stil - počeo je Đukić.

3502-dado-djilas.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Za igru Španije ima samo reči hvale:

- To je najbolji tim u Evropi, možda i na svetu. Uspeo je da se regeneriše i poslednja titula je dokaz velikog rada i vere u ideju. Znamo kako će Španija igrati u Beogradu, ali ne znamo kako će naš tim izgledati. To je čudno. Nemamo model igre niti stil, a suštinski je važno da ga nađemo. Previše zavisimo od inspiracije pojedinaca - dodao je Miroslav.

Upitan je šta bi iz španskog sistema preneo u Srbiju.

- Pa, skoro sve (smeh). Još od Luisa Aragonesa, koji je postavio temelj specifičnog stila sa posedom lopte i dominantnim fudbalom, Španija zna kako da raste, evoluira i da napada vrh. Sada i defanzivni sistem, presing, agresivnost, dominacija u sredini terena i pametni napadi su kompletirali taj briljantni fudbal. Sada svi želimo da budemo kao Španija. Osvojili su EP sa lakoćom i to pokazuje da su izabrali pravi put - zaključio je Đukić.

Kurir sport