Veljko Brimančević pružio je fantastičnu partiju u dresu Srbije protiv Španije (0:0) u prvom kolu A divizije Lige nacija.

serbiaspain-166.jpg
Starsport/Dimitrije Vasiljević 
foto: Starsport/Dimitrije Vasiljević

Uz Predraga Rajkovića i Strahinju Pavlovića, bio je Veljko Birmančević (26) među najboljima na terenu Marakane. Atraktivnim potezima i krvavim kolenima dizao je publiku na noge, posebno onu na Zapadnoj tribini Marakane sa kojom je ostvario sjajnu interakciju.

Po završetku utakmice između Srbije i Španije, Veljko Birmančević dao je izjavu koja je postala hit na društvenim mrežama:

- Sa 13 godina sam prvi put bio na Marakani, gledao Zve... Ovaj, gledao sam reprezentaciju Srbije!

serbiaspain-199.jpg
Starsport/Dimitrije Vasiljević 
foto: Starsport/Dimitrije Vasiljević

Veljko Birmančević prošao je omladinsku školu Partizana, a za prvi tim upisao je tri utakmice, odnosno 60 minuta, pre nego što je procenjeno da nije dovoljno dobar za crno-bele. Tada je posle pozajmice Radu otišao u Čukarički gde je pokazao sav svoj raskošan talenat. U leto 2019. godine Veljko Birmančević je otkrio da je veliki navijač Crvene zvezde i da mu je san da zaigra na Marakani.

Tada su počele da se na društvenim mrežama pojavljuju i njegove fotografije u majici i dresu Crvene zvezde, te kako utakmice voljenog kluba gleda sa severne tribine. Kako je sam priznao, gledao je tada sve utakmice Lige šampiona.

2801-birmancevic-instagram1-1.jpg
Instagram Printscreen 
foto: Instagram Printscreen

- Zvezda je moj dečački san, navijač sam kluba sa Marakane! Sada sam u svetu fudbalskog profesionalizma, šta je najbolje odlučiće menadžeri i Čukarički, čiji sam član. Sa moje strane, nemam nikakvi dilemu i apsolutno sam za prelazak u Crvenu zvezdu - rekao je tada Veljko Birmančević i nastavio:

- Oduvek sam bio navijač Crvene zvezde, dosta ljudi je znalo to. Nije bila tajna ni u Partizanu, mada nisam želeo da to ističem.

veljko.jpg
Printskrin/Instagram 
foto: Printskrin/Instagram

U zimu 2019. godine posle blistavih partija Veljka Birmančevića u dresu Crvene zvezde, reagovao je generalni direktor Zvezdan Terzić. Ponudio je 500.000 Čukaričkom za tada mladog krilnog igrača, iako su Brđani tražili čitavih 800.000 evra. Kada su dva kluba postigla dogovor o transferu, navijači Crvene zvezde stopirali su transfer. Jednostavno, poručili su klubu da ne može da se prekrši pravilo, da oni igrači koji su igrali za prvi tim Partizana, mogu da obuku crveno-beli dres. I tako je Veljko Birmančević ostao bez ostvarenja dečačkog sna.

Delije su tada podsetile na transparent koji su posvetili Milošu Bosančiću 2014. godine.

"Kad se rodiš odlučiš za koga navijaš. Kad odrasteš, znaš za koga nikada nećeš igrati. Ako to ne znaš, kakav si ti onda Zvezdaš? Profesionalac navija za svoj klub i igra u drugom, al ćuti. Veće poštovanje za njega, nego za onog ko peva naše pesme, na komšijskog klupi."

profimedia0873319180veljko.jpg
MICHAL SVÁČEK / MFDNES + LN / Profimedia 
foto: MICHAL SVÁČEK / MFDNES + LN / Profimedia

Kasnije je Čukarički dobro unovčio Veljka Birmančevića. Progao ga je u leto 2021. godine za 1.000.000 evra u švedski Malme. Posle samo godinu dana Srbin je otišao u Francusku, u Tuluz za 4.100.000 evra. Odatle je otišao na pozajmicu u Spartu iz Praga, koja ga je ovog leta za 2.300.000 evra otkupila od Tuluza i u kojoj igra najbolju sezonu u karijeri. Već sada se priča da će već u zimu promeniti sredinu, da bi mogao u Španiju ili Italiju.

Kurir sport

Kurir Birmančević citirao Živojina Mišića