Granit Džaka, reprezentativac Švajcarske albanskog porekla, ponovo je došao u žižu tamošnje javnosti, pošto je zaradio crveni karton u meču protiv Danske u Ligi nacija.

profimedia0905115052dzaka1.jpg
Ulrik Pedersen/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Ulrik Pedersen/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švajcarski mediji kritikuju Granita Džaku zbog takvog poteza, jer je kao kapiten trebalo da smiruje, a ne raspiruje strasti na terenu. Posebno, što se to desilo u 87. minutu, pri vođstvu Danske od 1:0. Do kraja meča Danska je dala još jedan gol i slavila sa 2:0, dok je pre Džake direktan crveni karton zaradio i Niko Elvedi zbog grubog starta, pa su Švajcarci finiš utakmice dočekali sa devetoricom igrača na terenu u Kopenhagenu.

Posle utakmice Granit Džaka je za svoje isključenje i nemile scene koje su viđene na meču Danske i Švajcarske optužio glavnog sudiju Danijela Ziberta iz Nemačke.

- Poslednjih godina sam postao mirniji na terenu. Ali kada se na utakmici dešava nepravda kao što je bilo protiv Danske, onda postajem veoma emotivan. U fudbalu se reč poštovanje piše velikim slovom. Ali ono što su danski igrači pokazali danas nema veze sa tim - rekao je Džaka za Blick i objasnio šta ga je naljutilo:

- U prvom poluvremenu smo se ponašali uzorno. Kada je danski igrač bio na zemlji, mi smo loptu slali van terena. U drugom poluvremenu, danski igrači su videli da je Bril na zemlji, ali nisu stali, već su nam dali gol i poveli. Ostalo je istorija.

profimedia0905120117dzaka.jpg
Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia 
foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Granit Džaka dobio je žuti karton zbog protesta u 83. minutu, a onda posle jednog divljačkog starta i drugi, pa je isključen u 87. preiodu igre. Bilo je tu svega, ušao je Džaka u konflikt sa svim fudbalerima Danske, malo je nedostajalo da sve preraste u tuču na terenu. Jedva je izašao sa terena, vidno ljut i nervozan.

Granita Džaku sigurno čeka jedan meč pauze, teško je da će dobiti veću kaznu, pa provokatora iz Švajcarske koji je dobro poznat fudbalerima Srbije, treba očekivati u Leskovcu 12. oktobra, kada će dve reprezentacije odigrati drugu rundu Lige nacija. Ipak, konačnu odluku da li će fudbalera albanskih korena povesti u Srbiju doneće selektor Švajcarske Murat Jakin.

Kurir sport/Blick

Kurir sport/Miloš Bjelinić Četiri sata pred otvranje EURO navijači ispred Alijanc Arene