Fudbalska reprezentacija Bolivije je najteži mogući protivnik na planeti kada igra na svom terenu, ali ne zbog fudbalskog umeća i snage svojih igrača, već zbog činjenice da njihovim stadionima rivali bukvalno ne mogu da dođu do daha!

Ogromna nadmorska visina na kojoj se nalaze njihovi stadioni donosila pomogla im je da naprave neke neverovatne podvige. Fudbalske sile poput Argentine i Brazila padale su na "nebeskoj tvrđavi" Ernando Siles u La Pazu, koja se nalazi na 3.637 metara nadmorske visine.

profimedia0905106689.jpg
Aizar RALDES / AFP / Profimedia 
foto: AIZAR RALDES / AFP / Profimedia

Sada su otišli korak dalje. Kako ništa ne bi prepustili slučaju, važan meč u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Venecuele odigrali su na stadionu u Al Altu, na neverovatnih 4.150 metara nadmorske visine.

Protivnik nije imao šanse u ovakvim uslovima. Bolivija je slavila 4:0 pred 22 hiljade oduševljenih navijača i tako upisala tri važna boda u kvalifikacijama za Mundijal. Trenutno su na sedmom mestu, koje vodi u baraž.

"Igramo gde živimo", poručili su Bolivijci nakon odluke da svoje protivnike dočekaju pod oblacima.

Zahvaljujući nesvakidašnjoj prednosti, Bolivija je u prošlosti pravila neverovatne podvige na domaćem terenu.

Još uvek se prepričava debakl Argentine koja je 2009. godine predvođena Lionelom Mesijem doživela poraz od 6:1 u La Pazu. Mesi je povraćao na poluvremenu, jedva dolazio do vazduha, promašivao iz neverovatnih sitacija, a Anhel di Marija je pred kraj prvog poluvremena pao na zemlju, izneli su ga sa terena i dali mu bocu sa kiseonikom.

Ništa bolje nisu prolazili ni Brazilci. Tako je Nejmar nakon utakmice koja je odigrana 2017. godine objavio fotografiju na kojoj fudbaleri Brazila sede sa maskama za kiseonik uz komentar:

"Nehumano je igrati u ovakvim uslovima".

Zanimljivo, FIFA je 2007. godine donela zabranu da se međunarodne utakmice igraju na stadionima koji se nalaze na nadmorskoj visini većoj od 2.750 metara, ali odmah je usledila oštra reakcija.

Javno se pobunio i tadašnji predsednik Bolivije Evo Morales, koji je ovu odluku nazvao "fudbalskim aparhejdom".

FIFA je kasnije popustila i poništila odluku o zabrani, a Bolivijci su nastavili maksimalno da koriste prednost koju imaju.

Kurir sport/J.M.

Kurir Bora Čorba pušta se i na poluvremenu