Fudbaleri Crvene zvezde pobedom protiv Bode Glimta u dvomeču stigli su do plasmana u Ligu šampiona.

Biće ovo premijerno izdanje ovakvog sistema Lige šampiona u kom će učestvovati 36 klubova, a i finansijski aspekt takmičenja biće takođe značajan i timovi će zaraditi ozbiljan novac.

Specijalizovana stranica "FootballMeetsData" objavila je nezvaničnu listu koliko su klubovi već sada zaradili. Osnovni finansijski prihod za prolaz u elitu poveećan je na 18,62 miliona evra, a tu su i nagrade od marketinških prava i UEFA koeficijenata. Novac od marketinških prava u iznosu od 853.000.000 deli se na 36 adresa, ali, naravno, ne podjedanko, već u zavisnosti od nekoliko faktora.

Zvezda je, što se tiče marketinga, na 33. mestu, ali je po koeficijentu na 25. (petogodišnji) i 28. (desetogodišnji) poziciji.

Kada se sve u zbiru sračuna, Zvezda će sigurno zaraditi 25,47 miliona evra i to bez drugih finansijskih faktora kao što su osvojeni bodovi, uspesi i prodate ulaznice.

Dodatna zarada

Odigraće crveno-beli osam mečeva, po četiri kod kuće i na strani, za trijumf se dobija 2,1 milion, a remi iznosi 700.000 evra.

Ako bi Crvena zvezda uspela da dođe do 24. mesta i ulaska u plej-of imala bi na početnih 25,4 milona evra od UEFA još minimum deset! Mesto 24 donelo bi minimum 3,5 miliona evra bonusa, plus milion za ulazak u plej-of. Za tako nešto, prema prvim projekcijama, potrebno je devet bodova, a ako bi šampion Srbije stigao do tog salda, prostom računicom, dobio bi i 6,3 miliona evra.

Kada se sve sabere i oduzme, Zvezda bi ove sezone mogla da inkasira i preko 40.000.000 evra od učešća u Ligi šampiona što uopšte nije mala cifra. Podsetimo, premijeru u Ligi šampiona Zvezda će imati protiv Benfike na Marakani 19. septembra.

Šta vi mislite, koliko daleko Crvena zvezda može u Ligi šampiona ove sezone? Pišite nam u komentarima...

BONUS VIDEO:

Kurir Marakana grmi pred meč Zvezda - Bode