Ministar spoljnih poslova Brazila Mauro Vieira poklonio je kolegi Sergeju Lavrovu dres sa potpisom fudbalera Vinisijusa Žuniora.

lavrov.jpg
Printskrin/Telegram 
foto: Printskrin/Telegram

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uzvratio je na poklon priznanjem da mu je Vinisijus jedan od omiljenih igrača. Vinisijus Žunior je krilni fudbaler Reala iz Madrida i reprezentacije Brazila.

Sastanak dvojice ministara spoljnih poslova održan je u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. Sergej Lavrov poznat je u svetu politike kao veliki poklonik fudbala. Nikada nije krio da je navijač Spartaka iz Moskve, a o fudbalu poseduje ogromno znanje, što su svedočile nebrojeno puta njegove kolege iz sveta diplomatije.

Pitanje je samo, kako će u Realu iz Madrida reagovati na ovu informaciju, jer je Španija uvela sankcije Rusiji i otvoreno podržava Ukrajinu u dvogodišnjem oružanom sukobu dve zemlje. Sa druge strane, država Brazil je članica BRIKS i jedna od najbližih i najčvršćih ekonomskih partnera Rusije.

Vinisijus Žunior prošle nedelje optužio je Španiju da se teško bori protiv rasizma. Fudbaler Real Madrida često se susreće sa rasizmom na utakmicama u La Ligi i koristi svaku priliku da priča o njemu. U poslednjem intervjuu za Si-En-en izjavio je da Španija koja je jedan od domaćina Mundijala 2030. godine treba da otkaže organizaciju takmičenja ukoliko se rasizam ne smanji.

Vinisijus Žunior najneprijatniju situaciju doživeo je 2023. godine na meču sa Valensijom na "Mestalji" kada je zbog brojnih uvreda i povika sa tribina utakmica bila prekinuta na desetak minuta. Ukoliko mu se nešto slično desi, Brazilac razmišlja da sledeći put napusti teren.

Kurir sport

Kurir televizija U ČEMU JE ZAKAZALA REPREZENTACIJA SRBIJE NA EP? Stručnjaci nemaju dilemu: Imamo odlične igrače, ali nemamo sistem