Bivši selektor fudbalske reprezentacije Engleske Garet Sautgejt rekao je danas da njegov odlazak donosi nadu za buduće uspehe državnog tima.

Sautgejt je u julu napustio reprezentaciju, dva dana posle poraza od Španije 1:2 u finalu Evropskog prvenstva. On je osam godina bio selektor i predvodio je ekipu do dva uzastopna finala evropskih prvenstava i četvrtfinala i polufinala svetskog prvenstava na poslednja dva Mundijala.

On je rekao da igranje za reprezentaciju, a zatim i njeno vođenje, za njega velika čast i da mu to znači sve.

Fudbalski savez Engleske traži selektora, a ekipu privremeno predvodi Li Karsli, koji je ostvario obe pobede na početku Lige nacija, protiv Irske (2:0) i Finske (2:0).

"Bilo je pravo vreme za promenu. Sada vidite nadu koju promena može da donese. Zadovoljan sam time. Osam godina je dug period i radujem se različitim izazovima. To je bilo neverovatno osmogodišnje putovanje. Bila je privilegija raditi sa briljantnim igračima. Želeo sam taj poslednji deo, ostvarili smo toliko toga i bilo bi savršeno da smo pobedili u finalu. Siguran sam da će ekipa biti uspešna", rekao je Sautgejt za Skaj.

On je dodao da je ekipa podigla lestvicu očekivanja i da je cilj bio da se reprezentacija vrati u svetski vrh, što je i učinjeno.

Sautgejt je rekao da se ne obazire na komentare oko trenutnog sastava ekipe pošto je završio taj posao i dodao da neće žuriti sa odlukom o novom poslu.

"Imam mnogo prilika. Otvorenog sam uma za ono što sledi, u fudbalu ili van njega. Odmoriću se malo pa ćemo videti. Nisam razgovarao sa premijerligaškim klubovima. Ljudi znaju da moram da vratim snagu i da uživam u životu. Neću da žurim, moram da donesem dobre odluke", rekao je.

"Uživam u mnogim iskustvima i postoje dobrotvorne organizacije koje bih želeo da podržim, koje su mi važne. Postoje i prilike van fudbala za koje sam takođe zainteresovan", dodao je Sautgejt.

Beta