Beloruski klub Slavija - Mazir objavio je informaciju da je ugovor sa njima potpisao ukrajinski golman Denis Šelihov.

U vreme kada besni rat u Ukrajini, a Belorusija slovi za saveznicu Rusije, jasno je da je ovaj slučaj sam po sebi presedan.

Međutim, iza ove informacije krije se zastašujuća priča.

Šelihov je prešao gotovo celu Ukrajinu, iz grada Sumi koji se nalazi severoistočno u blizini granice sa Rusijom, skroz do jugozapada gde je preplivao reku Tisu, koju u Ukrajini zovu "reka smrti", da bi preko Rumunije, Mađarske, Slovačke i Poljske, prebegao u Belorusiju. On je, kako se navodi, dva meseca tajno trenirao da pliva sa perajama kako bi izbegao virove i sve poteškoće koje sa sobom nosi nemirna reka, a ujedno izbegao graničnu službu Ukrajine.

Mnogi Ukrajinci krišom pokušavaju baš preko Tise da napuste zemlju i tako izbegnu hapšenje i odvođenje na front, a većina njih nikada ne stigne do druge obale. Reka se nalazi u oblasti Zakarpatski, na granici sa Rumunijom. Ranije je izveštavano da su graničari čak ograđivali pristup reci bodljikavom žicom. Nije svima uspelo da pobegnu preko pomenute reke. Početkom avgusta, Državna granična služba Ukrajine javila je da je 39 utopljenih osoba izvučeno iz Tise tokom poslednje dve i po godine. Zbog toga su mediji i nazvali Tisu "rekom smrti."

Šelihov ima 35 godina, igrao je u Belorusiji za Isloč i Minsk Luč krajem 2010-ih. Takođe je proveo godinu dana u Saburtalu u Gruziji, a ostatak karijere Denis je proveo u Ukrajini. Ima jednu utakmicu za ukrajinsku omladinsku reprezentaciju, a u sezoni 2014/15. bio je u Dnjipru koji je stigao do finala Lige Evrope.

Kurir sport