Srbija će kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine početi narednog marta, a još ne znamo ko će nam biti protivnici. Odluka će biti doneta na žrebu u decembru i ono što je važno napomenuti je da je uoči izvlačenja grupa promenjen sistem koji nam na neki način ne ide na ruku.

O čemu se radi? FIFA je donela neobičnu odluku da se šeširi za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo određuju na dva načina, čime "štiti" najpopularnije reprezentacije. Tako će u prvom i najjačem šeširu biti smešteno 12 reprezentacija - osam najboljih iz "A" divizije Lige nacija i još četiri najbolje plasirane na FIFA listi, a koje nisu uspele da ostvare prvopomenuti kriterijum. Dakle, čak ne moraju ni da igraju "A" Ligu Nacija...

Na neki način to odgovara recimo Englezima, dok Srbiju stavlja u situaciju da mora sve karte da baci na Ligu nacija i da mora zato da završi na jednom od prva dva mesta u grupi sa Španijom, Danskom i Švajcarskom. A već znamo da nismo dobro krenuli i da smo osvojili tek jedan bod.

dragan-stojkovic-piksi-0013.jpg
Starsport© 
foto: Starsport©

U slučaju da ne uspemo da budemo među prve dve ekipe u grupi, Srbija će gotovo sigurno biti u drugom šeširu, pošto kao 32. reprezentacija sveta ne može da napravi značajan iskorak dalje. To će naravno otežati plasman na Mundijal...

Iako će Evropu predstavljati ukupno 16 reprezentacija, kvalifikacije će biti teže. Imaćemo ukupno 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija i samo pobednici će direktno obezbediti vizu za turnir, dok će sve drugoplasirane ekipe ići u baraž (uz još četiri najbolje rangirane ekipe Lige nacija koje nisu prošle već dalje). Dakle, ukupno 16 klubova će se boriti za još četiri dodatna mesta na Svetskom prvenstvu. Ekstremno težak put.

Prema aktuelnim prognozama, u prvom šeširu bi mogli da budu Španija, Francuska, Belgija, Engleska, Holandija, Italija, Portugal, Nemačka, Hrvatska, Danska, Švajcarska i Austrija. To dovoljno govori koliko je važno da budemo u prvom šeširu i da tako ih izbegnemo.

whatsapp-image-20240619-at-5.37.39-pm.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

ŠTA ZNAMO O MUNDIJALU 2026. GODINE?

Na predstojećem Svetskom prvenstvu u SAD, Meksiku i Kanadi će ubuduće biti 12 grupa (umesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednom fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti posle grupne faze, što FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od poslednje promene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično, a dok se čekaju zvanični datumi - pojavila se informacija da će turnir potrajati čak 39 dana. Videćemo kako će se sa tim složiti i klubovi...

Ko su gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dve Severna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

(Kurir sport/Mondo)