Predsednik Ruskog fudbalskog saveza Aleksandar Djukov održao je brifing sa najvećim sportskim medijima te zemlje i otkrio da postoji mogućnost da reprezentacija bude vraćena u međunarodna takmičenja.

10142260.jpg
EPA/YURI KOCHETKOV 
foto: EPA/Yuri Kochetkov

Aleksandar Djukov dao je vrlo optimističan intervju ruskim medijima, a prema svemu što je izgovorio, očigledno postoji raspoloženje u najvišim organima FIFA i UEFA za ukidanje sportskih sankcija Rusiji, odnosno vraćanje njihovih reprezentativnih selekcija i klubova u međunarodna takmičenja. Rusija je posle suspenzije ozbiljno razmatrala da napusti UEFA i priključi se fudbalskoj federaciji Azije, ali je odustala.

Aleksandar Djukov govori da postoji otopljavanje odnosa prema Rusiji.

- Neću imenovati nikakve konkretne događaje. Ako govorimo o jeseni, onda je ovo nastavak fudbalskih sezona na mnogim kontinentima, tako da su fudbalski funkcioneri u ovo vreme aktivni, održavaju se mnogi različiti sastanci i konferencije. Sasvim je moguće da će ipak biti donete odluke koje će doprineti povratku našeg tima na zvanične fudbalske turnire - rekao je Djukov, a preneo Sovsport.

Odakle tako samopouzdanje, pitali su novinari.

- Recimo, intuicija, koja se zasniva na iskustvu, i proceni šta se dešava, kako se menjaju stavovi različitih fudbalskih radnika.

infantino.jpg
Nick Potts / PA Images / Profimedia 
foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Usledilo je pitanje. Ove godine ste bili na kongresima FIFA i UEFA. Možda ste shvatili da Rusiju podržava više zemalja?

- Čini mi se da je tako. Svakog meseca se povećava broj zemalja koje nas podržavaju.

Naredno pitanje bilo je, kolika je verovatnoća da se ruska reprezentacija nađe na Svetskom prvenstvu u Americi 2026?

- Postoji mogućnost. Videćemo, vreme će pokazati - kazao je Djukov i otkrio da još nije doneo odluku da li će ići na Izvršni odbor UEFA krajem septembra, pošto se održava u Češkoj, a ta zemlja nije prijateljski naklonjena Rusiji.

profimedia0858782898.jpg
Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia 
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Rusije izbačena je 2022. godine iz baraža za Mundijal u Kataru, kada je počela Specijalna vojna operacija te zemlje u Ukrajini. Potom su uvedene sportske sankcije od strane FIFA i UEFA prema Rusiji, a sve selekcije i klubovi suspendovani su iz međunarodnih takmičenja.

Rusija je bila 2018. godine odličan organizator Svetskog prvenstva u fudbalu. Tada je prvi čovek FIFA Đani Infantino bio drag gost kod predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kurir sport/Sovsport

Kurir televizija U ČEMU JE ZAKAZALA REPREZENTACIJA SRBIJE NA EP? Stručnjaci nemaju dilemu: Imamo odlične igrače, ali nemamo sistem