Reprezentacija Engleske i engleski fudbalski klubovi mogli bi da budu izbačeni iz takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske unije (Uefa) ako novi regulator bude predstavljao mešanje vlasti u sport.

U pismu koje je Uefa poslala novoj britanskoj sekretarki za kulturu, medije i sport Lisi Nandi, izražena je zabrinutost zbog predloženog nezavisnog regulatora fudbala (IFR) u engleskom fudbalu. IFR će obezbediti finansijsku održivost klubova i sprečiti klubove da se priključuju odmetnutim takmičenjima poput evropske Super lige.

Propisi Uefa nalažu da vlade ne smeju da se mešaju u vođenje fudbala.

"Imamo posebna pravila koja štite od toga kako bi se garantovala autonomija sporta i pravičnost sportskih takmičenja. Krajnja kazna bila bi isključenje federacije iz Uefa i ekipa iz takmičenja", naveo je u pismu generalni sekretar Uefa Teodor Teodoridis u pismu.

Engleska je dvostruki uzastopni finalista Evropskog prvenstva i jedan je od organizatora takmičenja 2028. godine.

Šta nas dalje čeka?

Ako Uefa kazni Englesku, isključila bi Fudbalski savez (FA) iz svog članstva i reprezentaciji bi bilo zabranjeno da učestvuje na Evropskom prvenstvu, a klubovima učešće u Ligi šampiona i ostalim takmičenjima.

Predlog zakona o regulatoru u Ujedinjenom Kraljevstvu dao bi nezavisnom regulatoru ovlašćenje da čuva budućnost klubova, a to uključuje i pooštrene mere u vezi toga ko može da vodi i bude vlasnik klubova.

Uefa je navela da uglavnom fudbalskim regulatorom upravljaju fudbalski savezi.

Evropska kuća fudbala saopštila je da bi, ako sve zemlje uspostave regulatore sa širokim ovlašćenjima, to sprečilo njenu sposobnost da održi efikasnu upravu širom Evrope. Ona želi da engleski regulator bude "strogo ograničen" na dugoročnu ekonomsku održivost klubova i njihovo nasleđe.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta