Srbin na klupi Dinama iz Zagreba! I to bivši trener Crvene zvezde.

screenshot-1.jpg
EPA/Antonio Bat 

Zvuči ludo, ali ne i neizvodljivo. Dinamo iz Zagreba smenio je trenera Sergeja Jakirovića posle debakla u Ligi šampiona i poraza u Minhenu od Bajerna, rezultatom 2:9. Mediji u Hrvatskoj prethodnih dana spekulisali su sa brojnim trenerskim imenima iz Hrvatske, ali i inostranstva. Navodno je kontaktiran Edin Terzić, bivši trener Dortmunda koji se dovodi i u vezu sa Milanom, kao i Niko Kovač, nekadašnji šef struke u Ajntrahtu, Bajernu, Monaku i Volfzburgu.

Navodno, prema pisanju zagrebačkih medija favoriti za klupu Dinama iz Zagreba su dvojica domaćih stručnjaka koji su slobodni, a nisu ni preterano skupi. To su Željko Sopić, bivši trener Rijeke i Igor Jovićević, nekadašnji trener Zagrepčana, ali i Šahtjora iz Donjecka i Al Raeda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

profimedia0759494470.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Aleksandar Janković (52) ponuđen je predsedniku Dinama Velimiru Zajecu preko jedne menadžerske agencije iz Hrvatske. Navodno, prvi čovek Zagrepčana bio je zaintrigiran ponudom, ali je još rezervisan kada je u pitanju Srbin, jer osluškuje kako bi reagovala domaća javnost, posebno navijači Dinama koji nisu baš naklonjeni ideji da "njihovu svetinju" vodi srpski trener.

Aleksandar Janković slobodan je u izboru sredine, pošto je u februaru ove godine dobio otkaz u Kini, gde je radio kao selektor A tima. Neuspeh na Azijskom kupu uslovio je prekid saradnje, iako je Janković neprekidno od 2018. radio u najmnogoljudnijoj zemlji sveta vodeći razne reprezentativne selekcije.

JANKOVIC ALEKSANDAR-PROMOCIJA_13.JPG
Starsport/Srđan Stevanović 

Javnosti je Aleksandar Janković postao poznat kao asistent Slavoljuba Muslina 2000. godine, kada je iskusni trener preuzeo Crvenu zvezdu. Prvo je bio skaut u stručnom štabu, a onda je postao i pomoćni trener. Posle saradnje sa Muslinom vratio se u Crvenu zvezdu 2007. godine, gde je posle odlaska Milorada Kosanovića postavljen za prvog trenera odlukom tadašnjeg prvog čoveka kluba Marka Miškovića. Tada je i dobio nadimak "Srpski Murinjo" od strane sportske redakcije Kurira.

Nažalost, nije uspeo da Crvenoj zvezdi donese titulu, prvenstvo je završio iza Partizana sa pet bodova manje i usledio je prekid saradnje. Potom se Janković otisnuo u Belgiju, gde je radio u Lokerenu, da bi 2010. postao selektor mlade reprezentacije Srbije. U leto 2012. je po drugi put postavljen za trenera Crvene zvezde, ali zbog slabih rezultata nije završio sezonu, jer ga je zamenio Portugalac Rikardo Sa Pinto.

fk-crvena-zvezdaizbori-200.jpg
Starsport© 

Posle toga radio je četiri godine u Belgiji vodeći Mehelen u dva navrata i Standard iz Liježa. Nakon toga je otišao u Kinu. Tokom leta je na RTS radio kao stručni konsultant,komentarišući utakmice reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu, ali i Ligi nacija.

Kurir televizija "NJEGOVI TEKSTOVI ĆE OSTATI MEĐU NAVIJAČIMA" Evo kako će Crvena zvezda ispratiti Boru Đorđevića na 61. rođendanu Marakane